José Saramago : «Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γ@μημένη ιδέα για τον κόσμο στον οποίο ζει»

.

«Πού είναι η αριστερά; » 

José de Sousa Saramago(16 Νοεμβρίου 1922–18 Ιουνίου 2010) [Enlarge-agrandir-μεγαλώστε]

Πριν τρία ή τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε μια λατινοαμερικάνικη εφημερίδα, θαρρώ αργεντίνικη, μέσα σε μια διαδοχή ερωτήσεων και των απαντήσεων, πέταξα μια δήλωση, για την οποία φανταζόμουν (τόσο αφελής ήμουν) ότι θα προκαλούσε αγανάκτηση, διαμάχες και σκάνδαλο: πρώτα-πρώτα στις τάξεις της τοπικής αριστεράς, και, ποιος ξέρει, θα διαδιδόταν, όπως ένας κυματισμός, στους διεθνείς χώρους που επικαλούνται την εν λόγω αριστερά, είτε αυτοί είναι πολιτικοί, είτε συνδικαλιστικοί, είτε πολιτιστικοί. Η εφημερίδα αναπαρήγαγε ακριβώς την φράση μου, σε όλη την σκληρότητά της, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση απέναντι στην αισχρότητά της: «Η αριστερά δεν έχει την παραμικρή γ@μημένη ιδέα για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει». Στην πρόθεσή μου, που ήταν σκοπίμως προβοκατόρικη, η αριστερά που προκλήθηκε κατ’αυτόν τον τρόπο, απάντησε με την πιο παγερή σιωπή.

© Μετάφραση, μοντάζ, φωτισμοί, σκηνικά και κοστούμια — Translation, editing, lighting, scenery and costumes — Traduction, édition, éclairage, décors et costumes: L’Enfant de la Haute Mer

© οι μεταφράσεις μας ΔΕΝ αναδημοσιεύονται, παρά ΜΟΝΟΝ έπειτα από προηγούμενη συνεννόηση- our translations are NOT reproduced: but ONLY after prior consultation – nos traductions NE SONT PAS reproduites: qu’UNIQUEMENT après consultation préalable

Κανένα κομουνιστικό κόμμα, αρχίζοντας π.χ., από εκείνο του οποίου είμαι μέλος, δεν ανέβηκε σε καμιά έπαλξη για να διαμαρτυρηθεί ή έστω να επιχειρηματολογήσει για το δίκαιο ή το άδικο της φράσης που είχα προφέρει. Πολύ περισσότερο, κανένα από τα σοσιαλιστικά κόμματα που βρίσκονται στις αντίστοιχες κυβερνήσεις, και έχω κατά νου ειδικά εκείνα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δεν έκρινε απαραίτητο να απαιτήσει εξηγήσεις από τον ξεδιάντροπο συγγραφέα, που τόλμησε να πετάξει ένα κοτρώνι μέσα στο σάπιο τέλμα της αδιαφορίας. Μηδέν από μηδέν, πλήρης σιωπή, ως εάν οι ιδεολογικοί τάφοι μέσα στους οποίους είχαν καταφύγει να μην περιείχαν τίποτε άλλο εκτός από σκόνη κι  αράχνες, κι ένα παλαιό κόκκαλο, που δεν θα μπορούσε μάλιστα να χρησιμέψει ούτε ως λείψανο. Για μερικές ημέρες ένοιωσα  αποκλεισμένος από την ανθρώπινη κοινωνία, σαν να είχα πανούκλα, να είχα πάθει κάποιου είδους κίρρωση του εγκεφάλου, και να μην ήξερα πια τι λέω. Είχα φθάσει μάλιστα για να σκέφτομαι πως μια συμπονετική φράση σίγουρα θα κυκλοφορούσε μεταξύ εκείνων που σιώπησαν, και θα ήταν περίπου αυτή: «Ο κακομοίρης, τι άλλο να περιμένουμε απ’αυτόν στην ηλικία που είναι;» Είναι ξεκάθαρο ότι δεν με έκριναν άξιο να πω τη γνώμη μου.
Πέρασε ο καιρός, και η κατάσταση του κόσμου έγινε όλο και περισσότερο πολύπλοκη, και η ατρόμητη αριστερά, συνέχισε να παίζει το ρόλο που της μοιράστηκε, στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση. Κι εγώ ––που στο μεταξύ είχα κάνει άλλη μια ανακάλυψη, ότι δηλαδή ο Marx δεν είχε ποτέ τόσο δίκιο όσο σήμερα–– φανταζόμουν, όταν πέρυσι  εξερράγη το καρκίνωμα της αισχροκέρδειας των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, ότι η απανταχού αριστερά, εάν ζούσε ακόμη, θα άνοιγε τελικά το στόμα της για να πει τι νόμιζε για το ζήτημα… Έχω την εξήγηση: η αριστερά δεν σκέφτεται, δεν δρα, δεν ρισκάρει. Ύστερα, συνέβη ό,τι συνέβη, μέχρι και σήμερα, και η αριστερά, χαλαρά κι ανεύθυνα, συνεχίζει να μην σκέφτεται, να μην ενεργεί, να μην ρισκάρει. Μην εκπλήσσεστε επομένως με την αυθάδεια του ερωτήματος του τίτλου: «Πού είναι η αριστερά; » Δεν ρίχνω τον οβολό μου, έχω πληρώσει ήδη υπερβολικά ακριβά τις αυταπάτες μου.

Πηγή

Υστερόγραφο:
Η «Ανανεωτική Πτέρυγα», μετέπειτα «Δημοκρατική Αριστερά» (ΔΗΜΑΡ) διοργανώνει συνάντηση στο «λαϊκό» εντευκτήριο (μπαρ) ΠΟΛΙΣ (στην ταράτσα της Στοάς του Βιβλίου), σήμερα στις 9.00 το βράδυ, με ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και δημοσιογράφους. Θα χαιρετίσει ο Φώτης Κουβέλης.
Άντε και μ’έναν καλό εργαζόμενο !

.
.

 Παρακαλώ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται — Please NOTE: anonymous comments or comments mentioning fake on-line personality with false or disposable e-mail and a fake alias, will neither be approved nor answered.NOTEZ S’il vous Plaît: Les commentaires anonymes ou des commentaires mentionnant fausse personnalité en ligne, avec e-mail faux ou jetable et un faux alias, ne seraient ni approuvés ni répondus.

.

 .

Short Link: http://wp.me/p3lcY-Cj

 .

40 Responses to José Saramago : «Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γ@μημένη ιδέα για τον κόσμο στον οποίο ζει»

  1. Ο/Η aqua λέει:

    Πολύ πολύ ωραίος… Αν και θεωρώ ότι θα ήταν ωφέλιμο οι άνθρωποι να έχουν ημερομηνία λήξης, αν και ήταν παππούς, απλά κάποιοι άνθρωποι πρέπει να ζουν περισσότερο…

  2. Ο/Η aqua λέει:

    α, ευχαριστούμε και για τη μετάφραση! Από πού είναι το κείμενο;

  3. Ευχαριστούμε για τη μετάφραση του κειμένου.
    Πόση μοναξιά πρέπει να ένοιωσε… δικαίωση ίσως;

    Λες η Ανανεωτική Πτέρυγα να προσπαθήσει να καλοπιάσει τους πνευματικούς ανθρώπους για να μην ξεστομίσουν κάτι ανάλογο;

  4. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    aqua,

    υπάρχουν άνθρωποι που όσο περνούν τα χρόνια,
    γίνονται πολύτιμα αποστάγματα..
    αυτό θα ήταν ένα καλό κριτήριο !
    για την πηγή, δες κάτω-κάτω,
    στο τέλος της μετάφρασης

  5. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Γιώργο Κατσαμάκη,

    τι να πει ο άνθρωπος,
    για αυταπάτες μιλά και για τίμημα

    Λες οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών
    να ρισκάρουν;
    Εμπρός για τη ‘διάσπαση του ατόμου’ !

  6. Ο/Η Rodia λέει:

    Η εξήγηση που δίνω για το φαινόμενο αυτό είναι πολύ απλή και βγαίνει από την πείρα: Οι άνθρωποι της αριστεράς είναι (και αυτοι) άνθρωποι, όπως όλοι οι άλλοι. Ετσι, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις «ευκολίες» που παρέχει το Σύστημα και εκμεταλλεύτηκαν -για τον εαυτό τους ή για διευκολύνσεις άλλων, ψηφοφόρων, μελών, κλπ- τις πελατιακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και τις διάφορες οικονομικες παροχές (βλ. μίζες) διαφόρων διαφημιζομένων εταιρειών.

    Παλιότερα, επιβεβαιώθηκαν οι (μεχρι τοτε) υποψίες μου, όταν έμαθα πράγματα και θάματα!… (τα οποια, φυσικα, δεν «πρεπει» να διαχεονται προς τα εξω για να μη βλαπτουν το κομμα, κλπ κλπ, και επιτρεπουν στα θύματα (ουπς! τους οπαδους) να μιμουνται τους αρχηγους και να πραττουν παρομοιως. Ολα τα κεφαλια των ψαριων βρωμανε πρωτα, ξερεις, κανενα δεν εξαιρειται…

    Για το λόγο αυτό, εδώ και μπόλικα χρονακια, έχω πάψει να εμπιστευομαι κομματικούς (κλπ) σχηματισμους και προτιμώ να εμπιστεύομαι πρόσωπα που εκφράζουν ιδέες και εχουν να προτείνουν ξεκάθαρα πράγματα.

    Μπράβο για τον κόπο σου :)))

  7. Ο/Η Rodia λέει:

    συμπλρ. Φυσικα, εννοειται, οτι ως εχοντες (και οι -προς τα εξω- αριστεροι) την φωλεά τους χεσμενη, δυσκολευονται να αρθρωσουν αριστερο επαναστατικο λογο και μενουν σε γνωστα χιλιοειπωμενα τσιτατα, μαλλον για να μη τους τη πουν οι απεναντι! Οπότε, ετσι εξισωνεται ο μεγαλονονός της μαφιας με τον κλεφτη ποδηλατων…
    (και μεις ονειρευομαστε)

  8. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Rodia,

    αυτά ξαναπέστα !
    (για την ανησυχία που εξέφρασες, σου απάντησα ;)

  9. Ο/Η Rodia λέει:

    Εχω βαρεθει να τα γραφω αποδω κιαποκει λεμε.. Ο καιρος ομως δεν τα σηκωνει. Ισως αργοτερα… μετα την απομακρυνση απο το ταμειο!

  10. Ο/Η Kouti Pandoras λέει:

    Καλημερα… Συγχαρητηρια, κανεις καταπληκτικη δουλεια στο μπλογκ…
    Θα μπορουσαμε να αναδημοσιευσουμε τη μεταφραση σου;;;
    Κουτι Πανδωρας

  11. Ο/Η Jaquou λέει:

    Θα ήθελα να το αναδημοσιεύσω στους Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα… Σεβόμενη τους όρους σου εννοείται :)

  12. Ο/Η Greek Rider λέει:

    Δεν γνωρίζω τι σημαίνει «ανανεωτική πτέρυγα» αλλά συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο.

  13. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

    Δικαιολογημένος ο προβληματισμός και η αγωνία ενός βετεράνου της διανόησης και της ζωής – πλέον εκλειπόντα. Προφανώς αναφερόταν στη «θεσμική» αριστερά, δηλαδή κόμματα, συνδικάτα, μεγάλες οργανώσεις. Εγώ είμαι λίγο πιο αισιόδοξος, κοιτώντας και την εξωθεσμική ή εξωσυστημική αριστερά, που δίνει μάχες και κερδίζει αρκετές από αυτές σε «δευτερεύοντα» μέτωπα. Αυτό βέβαια δεν αρκεί. Χρειάζεται γενίκευση και ενίσχυση του μετώπου της ταξικής πάλης, το οποίο είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει και ένα σημαντικό μέρος της θεσμικής ή συστημικής αριστεράς.

    ΥΓ: Όποιος δεν το έχει κάνει ήδη, αξίζει να διαβάσει τα «Περί Τυφλότητας» και περί «Φωτίσεως» του δον Σααμάγκου. Τα πιο πολιτικά βιβλία του κατά τη γνώμη μου. Αποτελούν μέρος άτυπης τριλογίας μαζί με το «Περί Θανάτου», το πιο αδύναμο από τα τρία κατά τη γνώμη μου.

  14. […] José Saramago : «Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γ@μημένη ιδέα για τον κόσμο στον οποίο ζει» Μετάβαση στα σχόλια Αναδημοσίευση από το Blog  L’Enfant de la Haute Mer […]

  15. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Kouti Pandoras

    Καλησπέρα, ευχαριστώ.
    αναδημοσιέυστε,
    (παραπέμποντας όμως στο συγκεκριμένο ποστ και όχι γενικά στο blog)

  16. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Jaquou

    πολύ ευχαρίστως,
    με τους όρους, όπως είπατε.

  17. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Greek Rider,

    ας ελπίσουμε πως γνωρίζουν οι ίδιοι.
    «Δημοκρατική Αριστερά»
    θα βαφτίσουν το νέο κόμμα, λέει,
    παρά λίγο ΕΔΑ

  18. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    tsalapeteinos,

    εδώ που βρισκόμαστε,
    χρειάζεται όμως και κάτι πιο μαζικό

    ΥΓ: ευπρόσδεκτες οι συστάσεις

  19. Ο/Η Riski λέει:

    Κρίμα που δεν παραβρέθηκα στη συνάντηση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Θα χωρούσα μια χαρά εκεί, ειδικά τώρα που είμαι επισήμως άνεργη. ;)
    χο χο χο

  20. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Riski,

    τι δουλειά έχεις εσύ με τη νεολαία;
    να φύγεις, να πας αλλού ..

  21. Ο/Η Riski λέει:

    Μα έχω φύγει. Έχω ήδη πάει αλλού. Συμμερίζομαι μόνο τον πόνο της και χαιρετίζω τις επαναστατικές της εκδηλώσεις. Της νεολαίας των εντευκτηρίων, εννοώ.
    Τι να κάνω εγώ παιδάκι μου μαζί τους; Καμιά συμβουλή ίσως, σε χαμηλούς τόνους κι αυτή, μη με πάρουν και με τις πέτρες… Μικρά παιδιά είναι και βράζει το αίμα τους. :))

  22. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Riski,

    και ποιος σου ζήτησε συμβουλή;
    κι εσύ τι δουλειά έχεις με τον κόσμο του μόχθου;
    άνεργη; αν θέλουμε το πιστεύουμε..
    άεργη μήπως, ή εισοδηματίας ;

  23. Ο/Η Riski λέει:

    Προσωπική χαιρετιστική συνεργάτις του Κουβέλη.
    Χαιρετίζουμε μαζί τις εκδηλώσεις.

  24. Ο/Η blackholegr λέει:

    Καλημέρα, πολύ καλή η μετάφρασή σου, καθώς και όλη σου η δουλειά. Ζητώ άδεια για αναδημοσίευση (σύμφωνα με τους όρους σου)
    Ευχαριστώ.

  25. Ο/Η zoumas λέει:

    kala,ti tou zitate adeia k gt tou lete sigxaritiria gia ti metafrasi??einai apo to fetino vivlio tou pou exei apospasmata apo auta pou egrafe o saramago sto proswpiko tou blog kai exei idi metafrastei kai ekdothei sta ellinika…diadwste to,valte to opou thelete kai xwris kamia anafora se kanena blogger…

  26. Ο/Η aqua λέει:

    Καλή μου Enfant de la Haute Mer, αν η μετάφραση είναι δική σου, που έτσι νομίζω, και όχι από το βιβλίο «Τετράδιο» του Σαραμάγκου (Καστανιώτης, 2010) με μεταφράσεις από το μπλογκ του, όπως σε κατηγόρησε πριν λίγο ο zoumas, θα μπορούσες απλά να του απαντήσεις, χωρίς να λογοκρίνεις το σχόλιό του… Όσοι άλλωστε είμαστε γραμμένοι στο πολύ όμορφο ιστολόγιό σου, το λάβαμε. Φυσικά εσύ βάζεις τους όρους, αλλά όταν έχουμε τη δύναμη είναι ένας αγώνας να μην μπαίνουμε σε διαδικασίες που κατακρίνουμε όταν δεν έχουμε τη δύναμη…

    Φιλικά κι αγαπητικά,
    aqua

    Υ.Γ. Για μένα πάντως το σχόλιο του zoumas ήταν σημαντικό, καθώς δεν ήξερα πως υπάρχει αυτό το βιβλίο. Η κατηγορία του, απλά αδιάφορη. Έχεις δώσει δείγματα γραφής.

  27. Ο/Η aqua λέει:

    Ουπς, βιάστηκα! Απλά το σχόλιο άργησε να περάσει από έγκριση. Χαίρομαι που είχα άδικο!

  28. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    καλή μου aqua,

    Δίκιο έχεις, μεν..
    Το ενέκρινα ‘εκ παραδρομής’
    και αμέσως μετά του έκανα «αποέγγριση».
    Ο λόγος που έκανα «αποέγγριση»
    ήταν ότι πίσω από τον ‘zoumas’
    δεν υπάρχει διαδικτυακή περσόνα,
    (και όπως λέω παραπάνω, στην κατακλείδα του κάθε κειμένου:
    τέτοια σχόλια δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται)
    πέρα από το γεγονός ότι το βρήκα αγενές.
    Άλλωστε ούτε κι εγώ ήξερα το βιβλίο.
    Και όπως ξέρεις,
    δίνω την πηγή του πρωτότυπου απ’όπου το μετέφρασα,
    πηγή της 23ης Ιουνίου 2010,
    πηγή ‘επικαιρότητας’
    άρα τα «περί αντιγραφής»,
    εκτός του ότι είναι κακόπιστα, περιττεύουν.
    Άλλωστε, εδώ και αρκετά χρόνια ‘μεταφέρω’
    μια άλλη ματιά, από γαλλικά κυρίως και αγγλικά κείμενα,
    θεωρώντας ότι η πρόσβαση σ’αυτά είναι περιορισμένη.
    Σε φιλώ

  29. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    aqua,

    το ενέκρινα όπως βλέπεις,
    δεν πρόκειται φυσικά να ασχοληθώ..
    τα συμπεράσματα είναι δικά σας

  30. Ο/Η aqua λέει:

    Θαρρώ πως έπραξες ορθά!
    Καλή συνέχεια!

  31. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    aqua,

    σ’ευχαριστώ πολύ για όλα

  32. Ο/Η aqua λέει:

    Γι’ αυτό είναι οι μπλογκοφίλοι!
    ;-)

  33. Ο/Η kostas λέει:

    Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΕΡΗΜΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΑΦΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΛΕΨΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΣΩΜΑΙ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΕΠΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΓΟΥΜΕ! ΕΥΤΙΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΠΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΠΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΡΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΠΕΛΠΙΖΟΜΑΣΤΕ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΟΡΜΑΤΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ!!!!

  34. […] José Saramago : «Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γ@μημένη ιδέα για τον κόσμο στον οποίο ζει» Μετάβαση στα σχόλια Αναδημοσίευση από το Blog  L’Enfant de la Haute Mer […]

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)