ΗΠΑ : ο μύθος του melting-pot

© οι μεταφράσεις μου ΔΕΝ αναδημοσιεύονται, παρά ΜΟΝΟΝ έπειτα από προηγούμενη συνεννόηση

Μια απανταχούσα του AssociatedPress, με υπογραφή StephenOhlemacher και ημερομηνία 14 Αυγούστου 2008, αναφέρει ότι το αμερικανικό γραφείο απογραφής δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα τις νέες προβολές της δημογραφικής εξέλιξης, που δείχνουν ότι ο λευκός πληθυσμός των ΗΠΑ θα πέσει κάτω του 50% το 2042, και επομένως θα γίνει μειονοτικός!

Προβολή των μεταβολών της σύνθεσης του πληθυσμού των ΗΠΑ, για το 2050. Όλα τα σκαριφήματα είναι του Philippe Rekacewicz. (μεγαλώστε)

Αυτές οι αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού φαίνεται να έρχονται πιο γρήγορα από όσο προβλεπόταν, αφού οι εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν το 2004 (βρίσκονται στον ιστότοπο της εν λόγω κυβερνητικής υπηρεσίας) έδειχναν την ανατροπή το 2050, δηλαδή, οκτώ χρόνια αργότερα.

Εκατό χρόνια εξέλιξης του πληθυσμού των ΗΠΑ. Δημοσιεύτηκε στο : «L’Atlas du Monde diplomatique, 2003» και συμπληρώθηκε με το χέρι το 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ‘Υπηρεσίας Απογραφών’ των ΗΠΑ. (μεγαλώστε)

Ο μη-ισπανόφωνος λευκός πληθυσμός, που σήμερα αποτελεί το 65% περίπου του πληθυσμού, δεν θα είναι παρά το 46% το 2050.

Οι γάμοι στις ΗΠΑ. Δημοσιεύτηκε στο: «L’Atlas du Monde diplomatique-2003», με βάση την απογραφή του 2000 (μεγαλώστε)

Ο μαύρος πληθυσμός θα περάσει από το 12% το 2008 στο 15% το 2050, και  ο πληθυσμός ασιατικής προέλευσης από 5% το 2008 στο 10% το 2050.

Γεωγραφική κατανομή του μαύρου πληθυσμού. Δημοσιεύτηκε στο: «L’Atlas du Monde diplomatique-2003», με βάση την απογραφή του 2000. (μεγαλώστε)

Η πιο θεαματική πρόοδος θα είναι αυτή του ισπανόφωνου πληθυσμού, ο οποίος θα περάσει από το 15 στο 30%.

Γεωγραφική κατανομή του ισπανόφωνου πληθυσμού. Δημοσιεύτηκε στο: «L’Atlas du Monde diplomatique-2003», με βάση την απογραφή του 2000. (μεγαλώστε)

Σύμφωνα με αυτούς αριθμούς, ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι σήμερα περίπου 305 εκατομμύρια και θα φθάσει να είναι το 2050 κάτι λιγότερο από 440 εκατομμύρια. Θα γεράσει επίσης σημαντικά, εφόσον οι άνω των 65 ετών θα περάσουν από 12% σήμερα στο 20% το 2050, δηλαδή, από 40 στα 90 εκατομμύρια άτομα !

Γεωγραφική κατανομή του λευκού πληθυσμού. Δημοσιεύτηκε στο: «L’Atlas du Monde diplomatique-2003», με βάση την απογραφή του 2000. (μεγαλώστε)

Εκείνο που θα κάνει τη διαφορά, είναι η μετανάστευση – που παραμένει σημαντική – και οι υψηλότεροι δείκτες γεννητικότητας των μειονοτήτων. Ο αμερικάνικος πληθυσμός είναι όλο και περισσότερο ποικίλος, αλλά οι κοινότητες δεν αναμιγνύονται ιδιαίτερα: ελάχιστοι μικτοί γάμοι, και μια εκπληκτική συγκέντρωση της κατανομής του πληθυσμού κατά προέλευση, γεγονός που αμφισβητεί την εικόνα που πολύ συχνά έχουμε για μία Αμερική του meltingpot: αυτός ο μύθος της ‘σύντηξης’ των πληθυσμών δεν αντέχει στη γεωγραφική και την στατιστική ανάλυση.

Όπως γράφει ο SergeHalimi στον Άτλαντα του 2003 τηςMondediplomatique, «εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η καλώς νοούμενη ευφορία σχετικά με το αμερικάνικο meltingpot ξεχνά ότι, ακόμη κι αν το χωνευτήρι μπορεί να περιλάβει ένα αυξανόμενο αριθμό συστατικών, στο βαθμό που τα κύματα των μεταναστών διαδέχονται το ένα το άλλο,σίγουρα δεν τα συγχωνεύει περισσότερο από πριν. Υπάρχει πάντα μια απόκλιση».

Από το : États Unis : le mythe du melting pot

1 Responses to ΗΠΑ : ο μύθος του melting-pot

  1. […] ένα παράδειγμα: ΗΠΑ : ο μύθος του melting-pot […]

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)