Ρολάν Ντυμά: η Γαλλία το μαντρόσκυλο του ΝΑΤΟ

.

Roland Dumas: « Η Γαλλία, το σκυλίεμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ », Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Roland Dumas: «France, dog vanguard of NATO«

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Roland Dumas - The former Foreign Minister Roland Dumas - L'ancien ministre des Affaires étrangères, Roland Dumas

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Roland Dumas (1922- ) – The former Foreign Minister Roland Dumas (1922- ) – L’ancien ministre des Affaires étrangères, Roland Dumas (1922- )

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Roland Dumas, δείχνει την ανησυχία του για την εκτροπή του ΝΑΤΟ και τις επιπτώσεις του στη γαλλική διπλωματία.

Δημοσιογράφος: Έξακολουθεί να έχει το ΝΑΤΟ λόγο ύπαρξης;

Roland Dumas: Μπορεί να έχει κάποιο σκοπό για όσους το διαχειρίζονται! Ιστορικά, η Ατλαντική Συμμαχία ήταν μια στρατιωτική συμμαχία, η οποία είχε μια πολύ περιορισμένη γεωγραφική δικαιοδοσία, το Βόρειο Ατλαντικό Σύμφωνο, και είχε ένα στόχο: να τελειώσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Έτσι, αν δούμε όλους αυτούς τους παράγοντες, συνειδητοποιούμε ότι δεν έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης. Αποφασίσαμε τότε, όταν ήμουν στο Υπ.Εξ., την αποσυναρμολόγηση των συμφώνων. Θα καταργούσαμε τους δύο συνασπισμούς: την Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έχει ήδη διαλυθεί, αλλά το ΝΑΤΟ όχι, ήδη επεκτείνεται (με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής) και ενισχύεται. Αρκεί να ακούσουμε τον κ. Rasmussen, τον γενικό γραμματέα, για να συνειδητοποιήσουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει γίνει ένα εργαλείο πολέμου.

© Μετάφραση, μοντάζ, φωτισμοί, σκηνικά και κοστούμια — Translation, editing, lighting, scenery and costumes — Traduction, édition, éclairage, décors et costumes: L’Enfant de la Haute Mer

© οι μεταφράσεις μας ΔΕΝ αναδημοσιεύονται, παρά ΜΟΝΟΝ έπειτα από προηγούμενη συνεννόηση- our translations are NOT reproduced: but ONLY after prior consultation – nos traductions NE SONT PAS reproduites: qu’UNIQUEMENT après consultation préalable

Δημοσιογράφος: Ακριβώς, η Ουκρανία καλεί το ΝΑΤΟ να επέμβει και σχεδιάζει να ενσωματωθεί στη Συμμαχία

R. D.: Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει για οποιοδηποτε λόγο. Για ποιο λόγο ο γενικός γραμματέας μπορεί να πάρει τον λόγο και να πει, όπως έκανε: « Κάνω έκκληση στους Ρώσους να μην στέλνουν όπλα στους ρωσόφωνους της Ουκρανίας! ». Εν ονόματι ποιου η Συμμαχία, η οποία έγινε για να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, με διεθνή δικαιοδοσία στο Βόρειο Ατλαντικό Σύμφωνο, μπορεί να συμμετάσχει σε τέτοια σημαντικά πράγματα, όπως η Ουκρανία; Όταν συζητούσαμε για τον αφοπλισμό (με την πτώση της ΕΣΣΔ), ο Ρώσος ομόλογός μου επέμενε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει όπλα σε χώρες που ήταν μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, δηλαδή κοντά στα σύνορά τους. Αυτή ήταν η ίδια η ουσία της ειρήνης. Όλος ο κόσμος ήταν σύμφωνος. Ε λοιπόν, οι Αμερικανοί δεν το έλαβαν σοβαρά υπόψη. Επέμειναν να μεταφέρουν όπλα στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Εξ ου και η διαμάχη, όταν ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία. Είπε, « Δεν έχετε κρατήσει τον λόγο σας ». Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένα συμφέρον κουνώντας ένα κόκκινο πανί μπροστά από τις μύτες των Ρώσων για να τους φοβίσουμε ή να τους αναγκάσουμε να σταματήσουν. Στην πραγματικότητα, σε τι η Ρωσία μας απειλεί; Αυτό δεν είναι ο τρόπος να αντιμετωπιστεί μια μεγάλη δύναμη, η οποία είχε, όπως και οι Αμερικανοί, το μερίδιό της στην νίκη του 1945 …. Η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική και θα είναι όλο και περισσότερο. Υπήρχε μια ισορροπία στον κόσμο και αυτή η ισορροπία έχει σπάσει.

Δημοσ.:  Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τη Γαλλία, με την ενσωμάτωσή της στην ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ;

RD:  Ο Σιράκ ήθελε ήδη να ενσωματωθεί, αλλά με ανταλλάγματα. Οι Αμερικανοί γέλασαν μπροστά στη μύτη του. Τα πράγματα παρέμειναν αμετάβλητα. Στη συνέχεια, ο Σαρκοζί προσπάθησε να τους βάλει τρικλοποδιά, αλλά αυτή τη φορά χωρίς ανταλλάγματα! Όσο για τον Ολλάντ, ο ίδιος δεν αμφισβήτησε την απόφαση αυτή, και προς μεγάλη μου απόγνωση. Είπε ότι σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του κι αυτό ήταν αρκετά χαρακτηριστικό. Πίστευα ότι δεν θα μπορούσε, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, να ακολουθήσει σαν σκυλάκι. Σήμερα, η φωνή της Γαλλίας δεν ακούγεται πουθενά. Ακολουθούμε την αμερικανική διπλωματία, ενώ προσπαθούμε να δώσουμε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουμε στη διεθνή σκηνή. Και τότε γαυγίζουμε πιο δυνατά από ό, τι άλλοι. Η Γαλλία έγινε σκυλί εμπροσθοφυλακής της Συμμαχίας, με κίνδυνο να εμφανιστεί το γαλλικό έθνος πως « πάει σε κάθε πόλεμο ». Έχουμε γύρισε εντελώς την πλάτη μας στην «παραδοσιακή» θέση, που εγκρίθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο. Κάθε φορά που πήγα στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Μιττεράν μου είπε: « Ειδικά Dumas, να θυμάστε, ότι δεν είμαστε σε ολοκληρωμένη εντολή ». Ας το καταλάβουμε: δεν θα υπακούμε σε όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν! Κάποτε, η φωνή της Γαλλίας μετρούσε και ακουγόταν συχνά.

Δημοσ.: Μπορούμε ακόμα να βγούμε από το ΝΑΤΟ;

RD: Μπορούμε, αλλά αυτό είναι μια σημαντική απόφαση που θα χρειαστεί το κύρος του De Gaulle για να γίνει. Θα έπρεπε να υπάρξει κάποιος με αδιαμφισβήτητη παγκόσμια εξουσία και τις ανάλογες συγκυρίες, ώστε όλοι να κατανοήσουν αυτή την απόφαση. Δεν είναι λοιπόν για αύριο, γιατί σήμερα αυτοί οι άνθρωποι είναι « νάνοι ».

.

Παρακαλώ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται — Please NOTE: anonymous comments or comments mentioning fake on-line personality with false or disposable e-mail and a fake alias, will neither be approved nor answered.NOTEZ S’il vous Plaît: Les commentaires anonymes ou des commentaires mentionnant fausse personnalité en ligne, avec e-mail faux ou jetable et un faux alias, ne seraient ni approuvés ni répondus.

Short Link: http://wp.me/p3lcY-5Cp

.

 

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)