Ποιός θα διαλέξει όνομα για την εξέγερση? Αίγυπτος-5

Πού είναι η Amanpour? είμαι σαδίστρια και θέλω να τα πει η Christiane Amanpour!! Τι σόϊ «Αμερικανός Φίλος είναι η Αίγυπτος»?

σιγά-σιγά, μόλις τώρα έπιασα δουλειά, όλα θα γίνουν… και τα φρέσκα πάνω-πάνω

τα βασικά:

– Egypt protests – live updates (guardian) * * * * προσοχή: μερικά LIVE έχουν ακόμη τα χτεσινά

– Follow the protests live(France24-english)

– Egypt unrest LIVE (BBC)

– FRANCE 24 live: Watch our TV channel online

– Al Jazeera English: Live Stream

– για τιτιβίσματα εδώ: Realtime results for #tahrir και Realtime results for #jan25

– οSandmonkey είχε πέσει χτες, σήμερα ζει & κελαηδάει από την Ηλιούπολη(της Αιγύπτου).

– Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ_LIVE(fr)

Live blogging: ‘Million’ gather for major day of protests

– άλλο ένα ενδιαφέρον τοπικό blog: The Angry Arab

Inanities (blog)

– The Arabist (blog)

– 3arabawy(blog)

– Al Masry Al Youm(αριστερή αγγλόφωνη εφημερίδα)

– Egyptian Chronicles (Zeinobia)

– και: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ή εδώ τα νέα αντικραδασμικά μοντελάκια

-16:00- ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ (βλέπω πως έχετε όλοι πλέον αυτονομηθεί ερευνητικά). ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΗΝ DEUTSCHE WELLE

– ΣΗΜΕΡΑ Σάββατο, 5/2/2011: Ρεζουμέ:
Έκρηξη-δολιοφθορά τα χαράματα σε πετρελαιαγωγό που περνάει από το Β. Σινά στη Γάζα και ανεφοδιάζει το Ισραήλ. Ο Σαρκό ανέστειλε (από 27 Ιανουαρίου) την πώληση όπλων στην Αίγυπτο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας περιορίστηκε στο 19:00-06:00. Χιλιάδες υποστηρικτές του Μουμπάρακ στους δρόμους. Πλήθη αντι-Μούμπυ διαδηλωτών συρρέουν στην πλατεία Tahrir. Δήλωση του Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την Αίγυπτο. Καθώς οι αντι-Μουμπάρακ έδειξαν χτες σημεία κάμψης, οι υποστηρικτές της παραμονής του Μούμπυ ως τις ερχόμενες εκλογές (Σεπτέμβρη ή Αύγουστο) φαίνεται ξεθάρρεψαν, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ο Obama ζητάει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τώρα και όχι να φύγει τώρα. Το ίδιο και η Ε.Ε. Noam Chomsky, It’s not radical Islam that worries the US – it’s independence(εδώη μετάφραση) Ο Mohamed El Baradei ήταν «τέχνασμα» των Αμερικανών για ‘να αγοράσουν χρόνο’, λένε οι διαδηλωτές. Το πλάνο των Αμερικανών για ταξιδάκι του Μούμπυ στη Σαουδική Αραβία παραμένει, στην περίπτωση αυτή όμως ο ElBaradei θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τον στρατό. Ο Μουμπάρακ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ πάντως και τα πράγματα σήμερα το πρωί φαίνεται να λειτουργούν σήμερα εις όφελός του-υποσχέθηκε και πάλι μεταρρυθμίσεις. Αύριο Κυριακή θα πάει και ο ΓΑΠ στο Κάιρο… και όπως έγραφα και παλαιότερα, εικάζω (ευλόγως, κι ας με πείτε καχύποπτη) ότι αυτό που τον απασχολεί (και γι’αυτό μας φέρεται έτσι) είναι η διεθνής καριέρα. Ο νυν Ban Ki-moon, θα αποχωρήσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 έπειτα από πενταετή θητεία… [Βέβαια η Ινδία εξέφρασε ήδη την υποστήριξή της για δεύτερη θητεία του Ban, σε περίπτωση που το επεδίωκε ο ίδιος]. Δεν είναι αυτό (άλλη) μία καλή πρόβα για τον ΓΑΠ? Τι να πω… υπάρχουν κι άλλοι διεθνείς οργανισμοί WTO, κλπ κλπ δεν κάνει ο άνθρωπος για μας … του πέφτουμε λίγοι, κι έτσι όπως θα συνεχίσει να μας παίρνει τα μέτρα, σύντομα θα του πέφτουμε ακόμη λιγότεροι …

15:00- ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ, Διαβάσατε την επισκόπηση του διεθνούς τύπου από την Deutsche Welle (ίσως αργά το βράδυ πάλι)

14:30 Ο Μούμπυ διστάζει να  φύγει και ο στρατός δεν του έχει ξεκαθαρίσει αν στ’αλήθεια τον εγκατέλειψε

14:10- Στρατιωτική αστυνομία και αλεξιπτωτιστές στην Ηλιούπολη, λέει ο SandMonkey(βλέπε στα βασικά, παραπάνω)

13:55- 100.000 διαδηλωτές στη Mansourah της Αιγύπτου (και όχι της Αλγερίας) ζητουν να δικαστεί ο Μουμπάρακ

13:40- Ο 75άρης  Amr Moussa, Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην Υπ.Εξ. της Αιγύπτου βρίσκεται στην Πλατεία  Tahrir, έτοιμος να αναλάβει πολιτικό ρόλο. Οι Αιγύπτιοι τον εκτιμούν για την στάση που τήρησε στις ΙσραηλοΙορδανικές συμφωνίες ειρήνευσης του 1994 και την επικριτική στάση του απέναντι στο Ισραήλ. Είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Αίγυπτο αυτή τη στιγμή, καθώς και σε ολόκληρο τον Αραβικό Κόσμο : δεν τον βλέπω καλά τον Mohamed ElBaradei, ο οποίος πού χάθηκε βρε παιδί μου αυτές τις μέρες ?

ο στρατός «προστατεύει» τους διαδηλωτές

13:30- όπως μου είπαν όσοι βγήκαν από την προσευχή, οι ιμάμηδες παίνεψαν τον στρατό που κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τους διαδηλωτές και να αποτρέψει νέες βιαιότητες.. Ωστόσο, μιλάνε όλοι, μιλάει και ο Μπερλουσκόνης: «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είναι ένας σοφός και σόφρων άνθρωπος και πρέπει να παραμείνει μέχρι την μετάβαση στη δημοκρατία, χωρίς ‘ασυνέχειες’ … Ο Μούμπυ, συνέχισε, είναι για την Δύση και πάνω απ’όλα για τις ΗΠΑ ο πιό συνετός άνθρωπος και ένα σημείο αναφοράς».

γιατροί σε προσωρινό σταθμό Α’ Βοηθειών

13:00- Πλήθη συρρέουν στην πλατεία Tahrir, 1 μύριο πάνω-κάτω (η προσευχή μόλις τελείωσε) υπό την προστασία του στρατού. [Το πρωί επισκέφτηκε τους διαδηλωτές ο Υπ. Άμυνας αυτοπροσώπως για να τους θυμήσει ότι «ο άνθρωπος (ο Μούμπυ δλδ.) σας είπε πως δεν θα ξανα-είναι υποψήφιος». Και ο θεός άκουσε την χτεσινή προσευχή μου (την δική μου) και έστειλε χαράματα την Amanpour να ρωτήσει τονΜούμπυ πώς την έχει δει: «θέλω πολύ να φύγω, είπε, αλλά αν φύγω θα επικρατήσει το χάος»…  «Γιατί φοβούνται τις Αραβικές εξεγέρσεις (Τυνησία + Αίγυπτος), από την στιγμή που δεν παίζει ο ισλαμιστικός κίνδυνος» αναρωτιέται ο Slavoj Žižek. Εν τω μεταξύ, παρέλειψα να πω, ότι οι Αμερικανοί που δεν θέλουν να αντιταχτούν μετωπικά με τους εξεγερμένους (κρατάνε πάντα τον στρατό) ξύνουν το κεφάλι τους πού να στείλουν τον Μουμπάρακ…

η ανάπαυλα του πολεμιστή

12:40- Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσεύχονται στην Αλεξάνδρεια, προστατευόμενοι από χριστιανούς και άλλους που δεν κάνουν τέτοια, λένε οι Αλτζαζίροι.

12:30- Ένα αεροπλάνο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (CICR) προσγειώθηκε στο Κάιρο με φαρμακευτικό υλικό(για 2.000 τραυματίες και χειρουργικό για 100 βαριά τραυματίες) και προσωπικό- ωστόσο το ιατρικό προσωπικό συχνά εμποδίστηκε να φτάσει στους τραυματίες. Πολλοί χριστιανοί συμμετείχαν στην προσευχή των μουσουλμάνων.

-Σήμερα: τα πολύ πρωϊνά τα ξέρετε ήδη. Περίληψη: οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι μαντρωμένοι και δεν μπορούν να στείλουν εικόνες, στέλνουν τηλεφωνικές ανταποκρίσεις… ο στρατός προστατεύει τους διαδηλωτές και έχει απωθήσει τους φίλους του Μούμπυ: έχει εντολή να τηρήσει την τάξη. Το στράτευμα είναι ‘διχασμένο’: οι από πάνω διστάζουν να επέμβουν εναντίον των διαδηλωτών φοβούμενοι ότι αν κάνουν κάτι τέτοιο, οι απο κάτω θα στασιάσουν και θα πάνε με τους διαδηλωτές

οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν στην πλατεία Tahrir (video)

Χριστιανοί προστατεύουν Μουσουλμάνους, καθώς οι τελευταίοι προσεύχονται κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο.

οι Εβραίοι θυμούνται το τι τράβηξαν από τους Φαραώ (σσ άσχετο) και προσεύχονται να νικήσει η αιγυπτιακή εξέγερση, Getty

16:00-γιγάντια διαδήλωση στην Αλεξάνδρεια

– Αύριο Παρασκευή νέα μεγάααλη διαδήλωση (Day D) για τον Μουμπάρακ: » Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ» με τ’όνομα. Ο αντιπρόεδρος λέει πως άρχισε συνομιλίες με την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές. Ο αδελφοί Μουσουλμάνοι είπαν όχι. Το κίνημα της 6ης Απριλίου είπε όχι. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να αψηφούν την σημερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι μολότωφ πέφτουν σαν το χαλάζι ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. 13 νεκροί τη χτεσινή νύχτα-περισσότεροι από 1.200 τραυματίες. H Vodafone λέει πως το καθεστώς την υποχρέωσε να στέλνει φιλοκυβερνητικά μηνύματα κατά την διάρξκεια των διαδλώσεων.

– Στη Συρία ετοιμάζονται διαδηλώσεις για αύριο Παρασκευή. Το καθεστώς της Δαμασκού και του Bashar al-Assad δεν αστειεύεται: έχει ήδη κινητοποιήσει τους δικούς του και προβλέπεται ότι θα τους τσακίσουν.

18:30- τα τούνελ μεταξύ Γάζας και Σινά ξανάνοιξαν για να γίνεται ανεφοδιασμός

17:00- Ο αντιπρόεδρος Omar Suleiman στην τηλεόραση: μήπως αντί για Σεπτέμβρη να κάνουμε προεδρική εκλογή τον Αύγουστο? Μήπως να αναθεωρήσουμε και το σύνταγμα πριν την εκλογή? Μήπως λέω, μήπως..

14:30Μάχες στην πλατεία Tahrir(video)

13:00-Tahrir Square

12:00- οι διαδηλωτές κρατούν 120 άτομα με ταυτότητες είτε της αστυνομίας είτε του κόμματος του Μουμπάρακ

οι κομματικές ταυτότητες των φιλο-Μούμπυς

10:40- τα παληκάρια του Μουμπάρακ (video)

10:35- Ο Ban Ki-moon (του ΟΗΕ ντε) λέει πρωί-πρωί:» η δήλωση του π.Μούμπυ ότι θα μείνει μέχρι να φύγει και δεν θα ξαναείναι υποψήφιος, δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού του. Εάν (σσ λέμε εάν) υπάρχει ανάγκγη αλλαγής, αυτή πρέπει να γίνει τώρα». Οι αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις προστατεύονται και δεν γίνεται χρήση βίας. Ανησυχούμε με τις επιθέσεις στους ειρηνικούς διαδηλωτές.

υγ: πού είσαι Βέλγα ?

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται.

17 Responses to Ποιός θα διαλέξει όνομα για την εξέγερση? Αίγυπτος-5

  1. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

    Έκλεισε ο διαγωνισμός ονοματοδοσίας της επανάστασης; Είχα να προτείνω το «Επανάσταση της Καμήλας», εμπνευσμένος από τα συμπαθή υποζύγια που εμφανίστηκαν κατά… αγέλες την πλατεία Ταχρίρ. Πιο εύηχο ίσως ακούγεται της «γκαμήλας» – παραπέμπει λίγο και στον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ.

  2. Ο/Η OMADEON λέει:

    Ανφάν διάβασα στα γρήγορα το ποστ σου και τόκανα τουητ από… ταβέρνα -χεχε- με hi-fi, διότι στο σπίτι έχουμε διακοπή διαδικτύου από προχθές. ΔΕΝ ξέρω αν θα γυρίσει γρήγορα καν.

    Εσωσα ό,τι μπορούσα στο λαπτοπ και φεύγω…

  3. Ο/Η OMADEON λέει:

    υ.γ. wi-fi, NOT «hi-fi» – hehe…

  4. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

    tsalapeteinos,

    όπως βλέπεις είσαι η μοναδική συμμετοχή,
    έχω απελπιστεί αλλά θα περιμένω.
    καμία ιδέα για το Βέλγιο?

  5. Ο/Η KnowDame λέει:

    Κυρία Deutsche Welle,

    βλέπω τα προσόντα και οι κόποι σας εκτιμήθηκαν δεόντως :) εύχομαι και στο CNN!
    (θα την φάμε την Amanpour στο τέλος, που θα πάει)

    για το διαγωνισμό ονόματος έχω να προτείνω «Επανάσταση της Desertec«

  6. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    απαντήσεις στα σχόλια: υπομονή παρακαλώ !
    δουλεύουμε στα LIVE !

  7. Ο/Η KnowDame λέει:

    Νοσταλγικές ειδήσεις από το παρελθόν

    εμάς μας βραβεύουν τον παγκόσμιο διανοητή μας
    κι εμείς βραβεύαμε την κα Μουμπάρακ για την προσφορά της στον πολιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο
    έτσι όπως πάμε, σε λίγα χρόνια θα βραβεύσουν αναδρομικά μέχρι και τον Χίτλερ για την προσφορά του στην ανθρωπότητα

  8. […] για τα βασικά, δείτε την ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση […]

  9. Ο/Η katabran λέει:

    αλήθεια πιστεύειες ότι τους ξέφυγε ο έλεγχος;
    «ναι το ξέρω ότι δεν είναι ατραξιόν!», μια πρόταση για ονοματοδοσία!
    καλησπέρα και να προσέχεις…

  10. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

    tsalapeteinos,

    τελικά,
    η εξέγερση μετατρέπεται σε ψιλο-βελούδινη..

  11. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

    KnowDame,

    κάτι μου λέει πως με απεκάλεσες Amanpour..
    ελπίζω πως όχι!
    Δεν είναι κακή η πρότασή σου,
    αλλά δεν έχουμε και συμμετοχές:
    η μία παίρνει το δεύτερο βραβείο
    και η άλλη το προ-τελευταίο !!

  12. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

    KnowDame,

    ε, ναι ! αφού μας έφτιαξε και την υπερ-σούπερ-πολυτελή (υπέροχη μεταξύ μας, δες εδώ:Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας..) την βλέπουμε κάπως σαν συγγενή

  13. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

    katabran,

    πάμε για βελούδινη(εν μέρει επανάσταση)
    [δεν είμαι καθόλου καλά λέμε!!]

  14. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

    katabran,

    η εξέγερση κουράστηκε ….
    (δεν μας πέφτει λόγος βέβαια)
    τα LIVE έχουν εντελώς αποδεκατιστεί,
    σήμερα υποσχέθηκε και φραγκοδίφραγκα ο Μούμπυ..
    και οι Αμερικάνοι έκαναν πίσω για την άμεση μετάβαση

  15. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

    OMADEON,

    ευχαριστώ πολύ για το τουητ,
    αν και με πληγώνεις:
    άκου από ταβέρνα …
    χάθηκε να μου πεις (έστω και ψέμματα)
    από δημοτική βιβλιοθήκη, ας πούμε…
    :))

  16. Ο/Η OMADEON λέει:

    Enfant, ίσα-ίσα… αποτελεί καινοτομική επαναστατική πράξη, το… τουητάρισμα από ταβέρνα (με Wi-Fi net).

    Ψάχνω τώρα να βρω ένα σχόλιό μου… όπου είχα γράψει εκ παραδρομής «σου» αντί «του» !!! (να παραδεχτώ το λάθος)

  17. Ο/Η KnowDame λέει:

    Παραλειπόμενα, που βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια από τη Διεθνή Αμνηστεία Αιγύπτιες διαδηλώτριες εξαναγκάζονται να υποβληθούν σε «τεστ παρθενίας»

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)