Προς μία συντεταγμένη διάλυση της ευρωζώνης;

© Μετάφραση, μοντάζ, φωτισμοί, σκηνικά και κοστούμια: L’Enfant de la Haute Mer

Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία.
Στην Ελλάδα, με τη διπλή ανακοίνωση της αναστολής των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ και της αναστολής δανεισμού της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, ο τραπεζικός πανικός (bank run) μετριοπαθής προς το παρόν, μπορεί ανά πάσα στιγμή και να αυξηθεί ανεξέλεγκτα. Ας θυμηθούμε ότι στη Ρωσία, το 1998, έγινε τέτοιος πανικός που σήμανε το τέλος του οικονομικού συστήματος Γέλτσιν. Μέσα σε πέντε ημέρες, οι τράπεζες υπέστησαν τέτοια αιμορραγία, ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και να αφήσει το ρούβλι σε ελεύθερη διακύμανση, η οποία τελικά το οδήγησε υποτίμηση 50%. Αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει μέσα στις επόμενες μέρες, δεν θα υπάρχουν επιχειρήματα, άλλα από πολιτικάντικα, ώστε να απορριφθεί η χρεωκοπία και η έξοδος  —τελικά—  από το ευρώ.
Στην Ισπανία, η δημοπρασία, της 17 Μαΐου, για το ποσό των 2.540.000.000 € έγινε με πολύ κακούς όρους. Το επιτόκιο του τετραετούς πήγε πάνω από 5% και του δεκαετούς έφθασε το 6,3%. Η ταχεία σύγκλιση των βραχυπρόθεσμων με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι ένα αλάνθαστο σύμπτωμα μιας κρίσης ρευστότητας. Η Ισπανία είναι τώρα στην ίδια κατάσταση που ήταν και στις αρχές του Νοεμβρίου του 2011.
Η υποβάθμιση 16 ισπανικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s φαίνεται λογική αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό των ανεξόφλητων δανείων ανέρχεται σήμερα στο 8,1% του συνόλου των οφειλών. Και το ποσοστό αυτό δεν είναι παρ’α ο μέσος όρος. Σε ορισμένες τράπεζες, φτάνει άνω του 10%. Η χώρα βρίσκεται στριμβγμένη μεταξύ μιας ύφεσης, η οποία προκαλεί ανεργία σε ιστορικά υψηλά και σε τεράστια τραπεζική κρίση, η οποία προέρχεται από την αδυναμία πληρωμής νοικοκυριών. Αυτό είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο (2011).
Η λύση είναι να αναλάβει το κράτος το ιδιωτικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε 170 έως 250 δισ. €. Υπό απειλή ενός τραπεζικού πανικού  —που μπορεί να εκδηλωθεί από την μιά στιγμή στην άλλη—  η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να χρονοτριβεί και θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ταχεία επιδείνωση της κρίσης στην Ιταλία (όπου το επιτόκιο του 10-ετούς έφτασε το 5,8%), στην Πορτογαλία (που παίρνει ήδη φιάλες αίμα από τον EFSF), αλλά και στη Γαλλία, όπου η διαφορά επιτοκίου με τη Γερμανία (spread) έφτασε τις τελευταίες ημέρες το 1,4% (142 μονάδες βάσης).

Ένας άνδρας σπρώχνει ένα καρότσι στο κέντρο της Αθήνας (φωτό: Agence France Presse)

Ο μηχανισμός της κρίσης του ευρώ έχει ξαναπάρει μπρος, στην πραγματικότητα από τα τέλη Μαρτίου 2012. Αυτή η κρίση επιταχύνεται και γενικεύεται με την συνέργεια του ελληνικού και του ισπανικού προβλήματος. Εάν εκδηλωθεί τραπεζικός πανικός στην Ισπανία, ή αν ο ίδιος μηχανισμός επιταχυνθεί στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μια ενδεχόμενη επικείμενη κατάρρευση της ζώνης του ευρώ. Ελλείψει διαρθρωτικών απαντήσεων, ανέφικτων αυτή την στιγμή  —τόσο για λόγους πολιτικούς όσο και θεσμικούς—  μία συντεταγμένη διάλυση της ζώνης του ευρώ εμφανίζεται ως η μόνη λύση που μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον και να επιτρέψει την επιβίωση των νομισματικών ισοτιμιών.

Πηγή

Δείτε: Greece: Out of cash, out of hope (The Independent)-(σ.σ.)γι’αυτό, να μην είστε και τόσο σίγουροι…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται.

9 Responses to Προς μία συντεταγμένη διάλυση της ευρωζώνης;

 1. Μα σχεδόν από την αρχή υπήρχαν τρία σενάρια τα εξής δύο:
  1) ο νότος να γίνει ‘ανταγωνιστικός’ και να διαλυθεί η μεσαία τάξη και το κράτος
  2α) ναν βγει ένα ισχυρό ευρώ με τη γερμανία ακι δορυφόρους του βορρά
  2β)να βγουν χώρες του νότου (Ελλάδα & Πορτογαλία βασικά, ίσως κι Ιρλανδία, αλλά έχει τη βρετανική στήριξη λόγω πολλών εισαγωγών) και να μείνουν μόνο οι ισχυρές οικονομίες.

 2. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  μιλάει συντεταγμένη διάλυση ολόκληρης της ευρωΖώνης!

 3. Ο/Η xtina λέει:

  άστα enfant, το κλίμα σήμερα μου φάνηκε ιδιαίτερα βαρύ.
  στο μετρό συχνά μου συμβαίνει πια να κοιτιόμαστε με άγνωστους στα μάτια σαν με επίγνωση της κοινής μας μοίρας.
  έχεις μήπως υπόψη σου σε ποιές χώρες στέλνουν περισσότερο οι έλληνες τις καταθέσεις τους;

 4. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  xtina-κι,

  Στα σοβαρά με ρωτάς;
  Αν ναι, η απάντηση είναι αυτή!

 5. Ο/Η xtina λέει:

  α να, ευχαριστώ-αυτό για το λίβανο δεν το γνώριζα..
  αυτό που μου κάνει εντύπωση (εδώ και δυο χρόνια) είναι η ευκολία με την οποία οι τράπεζες παρατρέπουν τους πελάτες τους, ακόμα και μικροκαταθέτες, να στείλουν τα χρήματά τους έξω.χωρίς φυσικά να υπάρχει κανένας κρατικός φραγμός -για ηθικό δεν το συζητάμε.
  έχω και το γάτο κάτω από το μπράτσο μου και δυσκολεύομαι να πληκτρολογήσω!

 6. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  για στείλε με e-mail 2-3 φωτό του γάτου να τον δω!!

 7. Ο/Η xtina λέει:

  διεύθυνση;

 8. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  xtina,

  θα περιμένω πολύ ακόμη;
  σου έχω στείλει mail

 9. Ο/Η xtina λέει:

  σόρρυ!έστειλα!χχχ

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: