From Every Corner of the Global Village. Focus: the Third & the Fourth World * Από Κάθε Γωνιά του Παγκόσμιου Χωριού. Focus:Τρίτος & Τέταρτος Κόσμος * De Tous les Coins du Village Global. Focus: le Troisième et le Quatrième Monde
από την ταινία μεγάλου μήκους – from the Feature film – du film long métrage[Enlarge-agrandir-μεγαλώστε]
«Linotype: The Film» είναι ένα ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους του Douglas Wilson που αναφέρεται στην Λινοτυπική μηχανή. Ο Thomas Edisonτην ονόμασε , Το «όγδοο θαύμα του κόσμου» και έφερε την επανάσταση στις εκτυπώσεις και την κοινωνία.
το λογότυπο της Mergenthaler Linotype Company – the logo of Mergenthaler Linotype Company – le logo de Mergenthaler Linotype Company [Enlarge-agrandir-μεγαλώστε]
Το ντοκυμανταίρ αναφέρεται στην εκπληκτική και συγκινητική ιστορία των ανθρώπων που δούλευαν αυτή την μηχανή και το πώς επηρέασε τον κόσμο.
Η λινοτυπία (στιχοτυπία) είναι μια μορφή τυπογραφικής τεχνικής που έχει πλέον εξαφανιστεί. Η επικράτηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην επεξεργασία των τυπογραφικών κειμένων, εκτόπισε σταδιακά και οδήγησε στην κατάργηση τελικά την λινοτυπική μηχανή.
η μετοχή της Mergenthaler Linotype Company – the action of Mergenthaler Linotype Company – l’action de Mergenthaler Linotype Company [Enlarge-agrandir-μεγαλώστε]
Η λινοτυπική μηχανή ήταν ογκώδης και παρήγαγε συμπαγείς στίχους (αράδες) με ανάγλυφους χαρακτήρες, οι οποίοι μετά το μελάνωμά τους αποτυπώνονταν στο χαρτί. Η σύνθεση κάθε στίχου γινόταν μηχανικά κάθε φορά που ο χειριστής της μηχανής, διαβάζοντας το χειρόγραφο συνήθως κείμενο που είχε τοποθετημένο μπροστά του, πατούσε το αντίστοιχο με κάθε γράμμα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο. Οι συμπαγείς στίχοι δημιουργούνταν από ένα κράμα μολύβδου, κασσιτέρου και αντιμονίου, που βρισκόταν τηγμένο στο πίσω μέρος της μηχανής. Η εργασία του λινοτύπη, εξαιτίας ακριβώς της ύπαρξης αυτού του κράματος και των αναθυμιάσεων που ανέδυε, ήταν εξαιρετικά ανθυγιεινή.Με την τεχνική της Λινοτυπίας τυπώθηκαν εφημερίδες, περιοδικά και πόστερ από τα τέλη του 18ου ως δεκαετία του 1960 και 1970. Αντικαταστάθηκε από τηνλιθογραφία-offset.
το εργοστάσιο της Mergenthaler Linotype Company στο Brooklyn – the factory of Mergenthaler Linotype Company in Brooklyn – l’usine de Mergenthaler Linotype Company à Brooklyn [Enlarge-agrandir-μεγαλώστε]
Ο χειριστής της λινοτυπικής μηχανής γράφει το κείμενο σεπληκτρολόγιο 90 χαρακτήρων.Η μηχανή συναρμολογεί τα καλούπια των γραμμάτων σε στίχους. Ο συναρμολογημένος στίχος λέγεται slug (slugαπό την πλευρά της εκτύπωσης-κατοπτρικό,slugαπό την πλευρική όψη). Τα καλούπια των γραμμάτων ξαναλιώνουν όταν ολοκληρωθεί η εκτύπωση και ξανα-χρησιμοποιούνται.
Η λινοτυπική μηχανή, εφεύρεση τουOttmar Mergenthaler,έφερε την επανάσταση στην τυπογραφία και ειδικά στις εφημερίδες, επιτρέποντας σε σχετικά μικρό αριθμό χειριστών να τυπώνουν πολυάριθμες σελίδες σε καθημερινή βάση.Ο Ottmar Mergenthaler, που ονομάστηκε και δεύτεροςGutenberg,εφηύρε την λινοτυπική μηχανή το 1884. Πριν την εφεύρεσή του, καμία εφημερίδα στον κόσμο δεν μπορούσε να έχει περισσότερες από 8 σελίδες.
Ο Ottmar Mergenthaler γεννήθηκε το 1854 στο χωριουδάκι Hachtel στην περιφέρεια της πόληςBad Mergentheimτης επαρχίαςWürttemberg(παλαιότερα Wirtemberg) της Γερμανίας. Στην Γερμανία ήταν ωρολογοποιός. Το 1882 μετανάστευσε στην Αμερική και το 1878 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Πέθανε από φυματίωση στηΒαλτιμόρητο 1899, σε ηλικία 45 ετών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται.
λινοτύποις όχι πάντως, σου αφήνω μια καληνύχτα!
Χαριτωμένη παρουσίαση, όπως και τόσες άλλες σου.