η κατάρρευση της Αργεντινής το 2001

«Διώξτε τους όλους με τις κλωτσιές»!

«Απολύστε το Κογκρέσο» !

.

.

Ντοκυμανταίρ για τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής το 2001, η οποία σάρωσε την μεσαία τάξη και εκτίναξε την φτώχεια στο 57,5%. Καίριο ρόλο έπαιξε η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών,  γεγονός που επέτρεψε  απάτες δισεκατομμυρίων δολαρίων από ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις. Πολλά δημόσια αγαθά και φυσικοί πόροι της Αργεντινής λεηλατήθηκαν ξεδιάντροπα. Το χρηματοπιστωτικό της σύστημα χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Citibank, την Crédit Suisse, και την JP Morgan. Το αποτέλεσμα ήταν η μαζική μεταφορά πλούτου και η εξαθλίωση της κοινωνίας, η οποία κορυφώθηκε με πολλούς θανάτους που οφείλονταν στην καταπίεση και τον υποσιτισμό.(σημείωση δική μου: και στην έξαρση της εγκληματικότητας, τις αυτοκτονίες και την κατάθλιψη). Αν θέλετε να αποτρέψετε να συμβεί κι εδώ το ίδιο πράγμα, και αυτό συμβαίνει εδώ και τώρα, παρακαλούμε να ενταχθείτε στις εκστρατείες «Διώξτε τους όλους με τις κλωτσιές» και  «Απολύστε το Κογκρέσο».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται.

2 Responses to η κατάρρευση της Αργεντινής το 2001

  1. Ο/Η silentcrossing λέει:

    Εξαιρετικό είναι αυτό το ντοκιμανταίρ, το είχαμε προβάλει πριν 2 χρόνια στην Αθήνα, τώρα όμως που είμαστε μια ανάσα κοντά στην Αργεντινή ίσως αξίζει να το δούμε ξανά με νέο μάτι, αν και προσωπικά αδυνατώ ψυχολογικά :)

    Υπάρχει ακόμα ένα ντοκ. με τίτλο Memorias del Saqueo (Αναμνήσεις μιας λεηλασίας) του Fernando Solanas, που αποτελεί μέρος της τετραλογίας Social Genocide με ελληνικούς (το είχα ανεβάσει το καλοκαίρι και σόρυ για το σπαμ: http://silentcrossing.wordpress.com/2011/07/09/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1/)

    Μερικές πληροφορίες για την αποδελτίωση: μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1983, οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της Αργεντινής ξεκίνησαν μια σειρά μεταρρυθμίσεων που κατέστησαν τη χώρα θύμα της μεγαλύτερης νεοφιλελεύθερης αποικιοκρατίας. Μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια η Αργεντινή έχασε κυριολεκτικά τα πάντα: οι μεγάλες εθνικές εταιρίες πουλήθηκαν για ψίχουλα σε ξένους ομίλους, τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων κατέληξαν σε τσέπες διεφθαρμένων πολιτικών, η αναθεωρημένη εργατική νομοθεσία κατήργησε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, ξεκίνησε μια τεράστια υποσιτιστική κρίση, εκατομμύρια πολίτες έχασαν τις δουλειές τους και ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχιας, ενώ οι αποταμιεύσεις τους χάθηκαν υπό το βάρος της τραπεζικής κρίσης. Η καταστροφική συμμαχία πολιτικών και εργατοπατέρων με οικονομικο-χρηματοπιστωτικές δυνάμεις δημιούργησαν στην ουσία ένα καθεστώς μαφιοκρατίας, που, προστατευμένο και από διεφθαρμένους δικαστές, οδήγησε την Αργεντινή στο ΔΝΤ και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Ξένες εταιρίες αγόρασαν όλο το φυσικό πλούτο της χώρας χωρίς ουσιαστικά να τον αξιοποιήσουν, ενώ οι άκρατες ιδιωτικοποιήσεις ποτέ δεν πληρώθηκαν γιατί οι εταιρίες δεν τήρησαν τα συμβόλαια τους με το κράτος, μηνύοντας το επιπλέον για διάφορες ζημιές. Μετά την κατάρρευση της Αργεντινής οι εργαζόμενοι έχασαν μισθούς, κοινωνική προστασία, την ασφάλεια της ανεργίας, την κάλυψη της υγείας τους, ένας τεράστιος αριθμός παιδιών τρεφόταν με σκουπίδια και πέθαινε στα σκουπίδια κι επίσης εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό και αποχέτευση. Εκείνη την περίοδο έκαναν την εμφάνιση τους και οι πρώτες ανώνυμες σφαίρες εναντίον των αντιφρονούντων, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι που αγόρασαν τη δημόσια περιουσία της Αργεντινής ήταν οι ίδιοι που χρηματοδότησαν με τη σειρά τους τις προεκλογικές της εκστρατείες…

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: