Ιαπωνία-3:Tepco, Areva, νόθευση των ελέγχων & έγκλημα εκ προμελέτης-Ι

(μεγαλώστε)

Ήδη από τον Μάιο του 2001, η Greenpeace έκανε εκστρατεία για να σταματήσει η χρήση του MOX, ενός επικίνδυνου πυρηνικού καυσίμου, στους αντιδραστήρες της Fukushima, στο πλαίσιο παρόμοιας διαδικασίας που εξελισσόταν στις ΗΠΑ. Όπως δείχνει και η αλληλογραφία που έφτασε στην Αμερικανική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (1_Greenpeace Comments Regarding the Nuclear Regulatory Commission MOX Fukushima-pdf). Ο λόγος: το είδος των εγκαταστάσεων της Fukushima (τύπου “BRW”réacteur à eau bouillante-αντιδραστήρας βραστού νερού ή ζέοντος ύδατος, αν προτιμάτε), η πολυπλοκότητα της επεξεργασίας του προϊόντος και η συνακόλουθη απαίτηση εξαιρετικά λεπτολόγων ελέγχων κατά τη διαδικασία παραγωγής. Έγραφε τότε η Greenpeace:

«Η ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων που τροφοδοτούνται με MOX, είναι ιδιαίτερα προβληματική για τους εξής σημαντικούς λόγους:  α).- τα προβλήματα που συνδέονται με την κατασκευή και τον έλεγχο ποιότητας των «φυσίγγων» του MOX, και β).- τις διαφορές στην συμπεριφορά μεταξύ πλουτώνιου και ουράνιου όταν βρεθούν μέσα στον αντιδραστήρα».

(μεγαλώστε)

Η Greenpeace στηρίχτηκε σε μια μελέτη (5-Public Health Risks of Substituting Mixed-Oxide For Uranium Fuel in Pressurized-Water Reactors-pdf) που έγινε το 1999 από τον E. S. Lyman. Ο ερευνητής ανέλυε την επίδραση του ΜΟΧ στο ξέσπασμα πυρηνικών ατυχημάτων στην Ιαπωνία. Η οργάνωση συμπέρανε ότι:  “αυξάνεται ο κίνδυνος τήξης της ‘καρδιάς’ του αντιδραστήρα” μόνο και μόνο από τη χρήση αυτού του συγκεκριμένου καυσίμου, του οποίου “οι φυσικές ιδιότητες, διαφέρουν από έναν συνήθη αντιδραστήρα που τροφοδοτείται με διοξείδιο του ουρανίου, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι θερμικές και μηχανικές ιδιότητες του πυρηνικού καυσίμου. (σελ. 35)

Το MOX αντιδρά πολύ γρήγορα: η τήξη του είναι πολύ πιο γρήγορη από του εμπλουτισμένου ουρανίου. “Το σημείο τήξης του είναι πιο χαμηλό, λέει στο OWNI ηLauri Myllyvirta, υπεύθυνη ενέργειας της Greenpeace International. Αντίθετα, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον ρόλο του στο συγκεκριμένο πυρηνικό δυστύχημα, λέει η ακτιβίστρια :

«Η κατάσταση του καυσίμου, η έκταση των καταστροφών στον αντιδραστήρα 3 δεν είναι ξεκάθαρες, κατά συνέπεια το να πούμε εάν το ΜΟΧ είναι ή όχι παράγων του δυστυχήματος παραμένει ακόμη ανοιχτό. Σίγουρα όμως η χρήση του πυρηνικού καύσιμου ΜΟΧ μείωσε τα περιθώρια ασφάλειας και έκανε την κατάσταση πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμη , ενώ ταυτόχρονα αύξησε τις διαρροές ραδιενέργειας».

Στο στόχαστρο της Greenpeace βρίσκεται η Areva, ο κύριος προμηθευτής του πυρηνικού σταθμού της Fukushima. Η θυγατρική της Melox, κατέχει το 95% της αγοράς του MOX. Η Areva προμηθεύει το πυρηνικό εργοστάσιο με ουράνιο-235, όπως δείχνει και μία από τις άδειες εξαγωγής που πήρε από την αμερικανική Nuclear Regulatory Commission (NRC), που επιβλέπει τις πυρηνικές «δραστηριότητες». (Areva Fukushima Export License MOX-pdf). Από τον Σεπτέμβρη του 2010 προμηθεύει ΜΟΧ και τις ΗΠΑ.

(μεγαλώστε)

Για την Nathalie Bonnefoy(στη σελίδα βρίσκετε και το τηλέφωνο και το email της), υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Melox, “ο τύπος του καυσίμου δεν συνδέεται με την παρούσα κατάσταση” στη Fukushima. “Υπό κανονικές συνθήκες εκμετάλλευσης, λέει, οι αντιδραστήρες που λειτουργούν με MOX και εκείνοι με εμπλουτισμένο ουράνιο έχουν τις ίδιες επιδόσεις”. Τι συμβαίνει όμως με την χρήση του MOX στην περίπτωση της εξαιρετικής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο αντιδραστήρας 3 της Fukushima ? “Σ’αυτή τη φάση δεν υπάρχει καμία σχέση”.

Το «καμία σχέση» είναι πολύ σχετικό σύμφωνα με τον Shaun Burnie, έναν από τους συγγραφείς της έκθεσης της Greenpeace του 2000, ο οποίος είπε στο OWNI:

«Το MOX είναι, από όλα τα υλικά, το πιο επικίνδυνο στον πλανήτη, πιο επικίνδυνο ακόμη και από το ουράνιο. Τα οικονομικά παιχνίδια που παίζονται γύρω από το ΜΟΧ, έχουν προτεραιότητα και όχι η γνώση για την επίδρασή του στην δημόσια υγεία».

“Μέσα στο μισάωρο που ακολούθησε τον σεισμό, όλοι όσοι γνώριζαν το θέμα Fukushima δεν είχαν αμφιβολίες για όσα θα επακολουθούσαν, ήταν προβλέψιμο”, λέει ο Άγγλος εμπειρογνώμονας, ο οποίος καταγγέλλει αυτούς τους κινδύνους εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Εκτός από το πολύπλοκο του καυσίμου, η Greenpeace έδειχνε εξ ίσου με το δάχτυλο και τα ισχνές νόρμες ελέγχου ποιότητας της Belgonucléaire, που είχε αναλάβει στα τέλη της δεκαετίας 1990, την παρασκευή του MOX, πριν ξαναγυρίσει στην Melox την θυγατρική της Areva :

«Αποδείχτηκε ότι η Belgonucléaire δεν παρέσχε επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το πυρηνικό καύσιμο MOX Fukushima-1-3 παρήχθη με τα υψηλότερα ποιοτικά κριτήρια, και ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα έμενε άθικτο».

Παραποίηση των ελέγχων ποιότητας

Ξέρουμε επίσης από το 2002 ότι η Tepco (Tokyo Electric Power Company), η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Fukushima, νόθευσε τα αποτελέσματα των ποιοτικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένους αντιδραστήρες. Δύο χρόνια νωρίτερα, στο ραπόρτο της η Greenpeace υποπτευόταν αγρίως για παραποίηση στοιχείων και την Belgonucléaire. Την εποχή εκείνη, είχε ξεσπάσει ένα παρόμοιο σκάνδαλο, όπου εμπλεκόταν ένας ανταγωνιστής της Belgonucléaire, η  British Nuclear Fuels Limited (BNFL, ιδιοκτησίας της βρετανικής κυβέρνησης), και η οποία “πίεζε, έγραφε τότε η Greenpeace, για αναβολή όλων των προγραμμάτων MOX στην Ιαπωνία” (σελ.7). Και προσθέτει: “αποδείχτηκε ότι τα προβλήματα που οδήγησαν στην παραποίηση των δεδομένων των ελέγχων ποιότητας του MOX εκ μέρους της BNFL τα είχε μάλλον αντιμετωπίσει και η Belgonucléaire.” (σελ.7)

Μία έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, του 2003, επανέρχεται εξ άλλου στην ύπαρξη παραποιήσεων, εξηγώντας ότι “απεκρύβησαν ρωγμές στις δομές μου συγκρατούν το πυρηνικό καύσιμο στη θέση του μέσα στην καρδιά των αντιδραστήρων της Tepco” (σελ.8): International Energy Outlook-2003_US Department of Energy-pdf

Η αποκάλυψη αυτή σήμανε την παραίτηση μιας σειράς στελεχών της Tepco, καθώς και το κλείσιμο για ένα χρόνο του πυρηνικού σταθμού της Fukushima. Έτσι εξηγείται και η αναστολή των παραδόσεων MOX στη Fukushima, μεταξύ 1999 και 2010. Την εποχή που έγινε η έκθεση της Greenpeace, 32 περίπου φορτία καύσιμου MOX που κατασκεύασε η Belgonucléaire, έμειναν στα αζήτητα. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010 ξανάρχισαν οι παραδόσεις. Ο αντιδραστήρας 3 λειτουργεί με το ΜΟΧ από τον Οκτώβριο. Το OWNI, επικοινώνησε με την εκπρόσωπο τύπου της Areva,  η οποία επιβεβαίωσε την εμπλοκή της εταιρείας στον σταθμό της Fukushima, λέγοντας ότι: “ο αντιδραστήρας 3 λειτουργεί με 30%  MOX”.

Αστάθεια σε όλα τα επίπεδα

Ασταθείς αντιδραστήρες όταν υπάρχει MOX, έλλειψη σταθερότητας στη διαδικασία παραγωγής και παραποίηση δεδομένων: όλα αυτά, υπήρχαν ήδη στα δημόσια έγγραφα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στις διάφορες προειδοποιήσεις, πρέπει να προστεθεί και εκείνη της Agence Internationale pour l’Énergie Atomique (IAEA), έπειτα από τον σεισμό στην Ιαπωνία της 16ης Ιουλίου 2007, που έπληξε κυρίως τον πυρηνικό σταθμό του Kashiwazaki-Kariwa, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Tokyo και που επίσης ανήκει στην Tepco.

Σε μια έκθεση σχετικά με την αντοχή στον σεισμικό κίνδυνο των ιαπωνικών πυρηνικών σταθμών, η AIEA έλεγε τότε, “για όλους τους πυρηνικούς σταθμούς”, πρέπει να υπάρξει “επιμέλεια στην αρχιτεκτονική, την κατασκευή και τις φάσεις λειτουργίας”, ώστε τα προβλήματα που σχετίζονται  με τους σεισμούς“να ελαχιστοποιηθούν”.[Preliminary Findings and Lessons Learned from the 16 july 2007 Eearthquake at Kashiwazaki Kariwa Npp IAEA-pdf]

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Areva Anne Lauvergeon δήλωσε χτες βράδυ στην Γαλλική TV-2 ότι τα πολλαπλά ατυχήματα που βρήκαν τον πυρηνικό σταθμό της Fukushima δεν αποτελούν “πυρηνική καταστροφή” :

«Νομίζω ότι θα αποφύγουμε μια πυρηνική καταστροφή. Βρισκόμαστε κάπως ανάμεσα στα δύο …».

Σύμφωνα με την γαλλική Greenpeace, η Areva ετοίμαζε κι άλλη παράδοση MOX στην Ιαπωνία. Μια “παράδοση που ετοιμάστηκε μυστικά”, και προγραμματίστηκε για την εβδομάδα της 11ης Απριλίου 2011. Η αναβολή της δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Αύριο η συνέχεια και οι πηγές

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ.  –  ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ! [ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ WORDPRESS ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ]

24 Responses to Ιαπωνία-3:Tepco, Areva, νόθευση των ελέγχων & έγκλημα εκ προμελέτης-Ι

 1. Ο/Η rodia λέει:

  Μιλουσα με ενα φιλο καθηγ. απο το Ην. Βασ. και μου ελεγε παρομοια πραγματα, μονο που το προχωρουσε λιγο περισσοτερο το θεμα. Οτι, ναι μεν εγινε ο σεισμος αλλα το πυρηνικο «ατυχημα» δεν ηταν και τοσο ατυχημα και πως παιζονται σκοτεινα οικονομικα παιχνιδια απο τις ιδιοκτητριες εταιρειες. Ισως να περιμενουμε συντομα αποκαλυψεις απο βρεταννικες πηγες.
  Αν συμβαινουν πραγματι αυτα, το κρεμασμα και λιγο τους πεφτει των σιχαμενων.

 2. Ο/Η rodia λέει:

  Οπότε, ο τίτλος σου για εγκλημα εκ προμελετης, δεν ειναι καθολου ατυχης.

 3. Ο/Η rodia λέει:

  Ενα δικο μας καθηγητολαμογιο ελεγε προχτες (καναλι ΝΕΤ, ειδησεις, Σιμοπουλος *νομιζω*) οτι δεν εφταιγε ο σεισμος αλλα το τσουναμι. Θα εξακολουθησει να διδασκει ο απαισιος υποστηρικτης του θανατου και της εξολοθρευσης;

 4. Ο/Η OMADEON λέει:

  Πολύς κόσμος άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι ύποπτο κρύβει και η… εκπληκτικά χαμηλή αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται ΤΩΡΑ, λες και… υπάρχει κάποιο συμφέρον να ΜΗ σταματήσει η καταστροφή. ΔΕΝ ξέρω αν υπάρχει τέτοιο πράμα, αλλά… καταθέτω ένα σύνδεσμο κάποιων που προβληματίζονται, κάπως συνωμοσιολογικά
  http://www.cathinfo.com/catholic.php?a=topic&t=14185

  Κάαατι μπορεί να μας διαφεύγει. Πόνταρε κανείς στην πτώση του γιεν τεράστια ποσά? Λάδωσε και κάποιους υπεύθυνους? ΠΩΣ τα κατάφεραν και κάνουν ό,τι μπορούν για να ΜΗ λυθεί το πρόβλημα? Αποχαυνώθηκαν όλοι και παράλυσαν λόγω του σοκ? Μήπως έχουμε φαινόμενο τύπου «δόγματος σοκ»? Ειλικρινα δεν ξέρω, αλλά τα θέτω σαν πιθανά ενδεχόμενα, εκτός αν οι Ιάπωνες έγιναν… πιο Ελληνες κι από μας, σε τσαπατσουλιά.

  Π.χ. η χρήση ελικοπτέρων είναι για γέλια. Υπάρχουν μεγάλα αεροπλάνα πιο κατάλληλα. Επίσης… ΓΙΑΤΙ η Ιαπωνία αρνήθηκε σχετική βοήθεια από τις Η.Π.Α.??

 5. Ο/Η OMADEON λέει:

  http://www.zerohedge.com/article/and-here-comes-first-batch-japan-issue-%C2%A510-trillion-eqarthquake-relief-bonds

  Ρεζουμέ μετάφρασης:
  -Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εκδόσει 10 τρισεκατομμύρια γιεν σε ομόλογα λόγω καταστροφών, δηλαδή θα… «απολαύσει τις χαρές του quantitative easing»! (συμπεράσματα βγάλτε εσείς, εγώ δεν θέλω να… παρανοώ)

 6. Ουσιαστικά, θεωρείς ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάτι κακό. Εντυπωσιάστηκα. Βέβαια, το κυνήγι του κέρδους δεν επιτρέπει συναισθηματισμούς. Η λειτουργία τέτοιων μονάδων υπαγόμενη σε εθνικά συμφέροντα ή ιδιωτικοοικονομικά, απειλεί τον πληθυσμό με τον ίδιο τρόπο.

 7. Ο/Η elsa λέει:

  Σε σχέση με τους δόλιους τους εργαζόμενους που είναι και τα πρώτα θύματα τέτοιων καταστροφών, μου προκάλεσε φρίκη αυτό:
  Από http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/mar/16/japan-nuclear-crisis-live

  «4.50am: Japan’s health ministry announced the rise in the legal radiation exposure limit because workers could no longer get close enough to the Fukushima Daiichi No 4 reactor for urgent attempts to repair the reactor’s cooling system.

  The ministry raised the level two and a half times, to 250 millseiverts.»
  :(

 8. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  το έχω δει.
  Όπως ξέρουμε η ραδιενέργεια σε μικρές δόσεις ενισχύει τον οργανισμό: αρκεί να μην κάνουμε καταχρήσεις.
  Σήμερα μόλις η κυβέρνηση το πήγε στο «5»,
  δηλ. με συνέπειες ευρύτερες και μη-τοπικές,
  ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Κόκκινου Σταυρού & Κόκκινου Κρουασάν (IFRC) κελάηδησε από τη Γενεύη ότι:
  Η Ιαπωνία είναι ασφαλής γα τους τουρίστες

 9. Ο/Η dkoss λέει:

  «des niveaux de radioactivité excédant la limite légale au Japon ont été détectés dans du lait et des épinards dans les préfectures de Fukushima et d’Ibaraki» αλλά σε ποσότητες μη επιβλαβείς για την υγεία.

  «Mais le gouvernement japonais annonce que des aliments (lait à dans la région de Fukushima ou épinards dans la région d’Ibaraki) ont dépassé les limites légales de radioactivité, mais sans préciser de combien.» (εδώ απροσδιόριστο)

  http://www.tepco.co.jp/en/press/corp-com/release/11031903-e.html

  (το τελευταίο item στο Casualties)

 10. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  αμάν: αυτό μεταφράζω τώρα !
  και το νερό,
  αλλά η ραδιενέργεια ωφελεί την υγεία,
  αρκεί να μην κάνουμε υπερβολές.
  όπως λέει ο «υπουργός»
  και ένα χρόνο να πίνεις ραδιενεργό γάλα,
  βλάπτει πολύ λιγότερο από μισή ακτινογραφία !!!!!!!!!!

 11. Ο/Η dkoss λέει:

  Μεταφράζω τη συνέντευξη τού Χιντεκάτσου Γιοσίι (δες και εδώ). Φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη τροφίμων [και περίθαλψης] για τους πληγέντες:

  «Les produits alimentaires distribués suffisent à peine à les nourrir: la moitié d’un bol de riz et un petit bol de soupe de miso font figures de luxe quand une tranche de pain peut servir à nourrir trois membres d’une même famille.»

 12. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  εγώ ξεκίνησα με αυτό:
  http://www.lemonde.fr/asie-pacifique/article/2011/03/19/la-situation-sanitaire-se-degrade-dans-les-zones-sinistrees_1495541_3216.html
  τα άλλα θα σου τα στείλω με mail.
  Νομίζω όμως ότι τα ξέρεις,
  από διαφορετικές πηγές
  χρειάστηκε όμως, να λείψω, άρα θα το αφήσω μάλλον

 13. Ο/Η dkoss λέει:

  Το MOX έχει πλουτώνιο (αντιδραστήρας 3)[ Plutonium 239 (half-life of 24,100 years)], γι’ αυτό θεωρείται πιο επικίνδυνο καύσιμο. Είχαμε ήδη τήξη στους αντιδραστήρες 1/3. Κατά Τανουρό, η [πιθανή] έκλυση πλουτωνίου σημαίνει ότι το ατύχημα είναι σοβαρότερο από εκείνο τού Τσερνόμπυλ.

 14. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  έτσι όπως τα λες!
  το πλουτώνιο…
  το έγραψε στην προηγούμενη ανάρτηση και η ange-ta

 15. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  το δίνω κι εγώ εκεί που λινκάρω το MOX !!!

 16. Ο/Η dkoss λέει:

  Τώρα το είδα, σόρυ για την επανάληψη· αυτό μάλλον εξηγεί τις «ταξιδιωτικές» οδηγίες στους globetrotters των πολυεθνικών –

 17. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  καλά έκανες,
  άλλωστε δεν νομίζω πως το τσέκαραν και πολλοί
  (απ’όσο βλέπω στα λυνξ μου)
  δες και τούτο:
  http://www.reuters.com/article/2011/03/16/japan-cross-idUSLDE72F18Q20110316
  και τούτο:
  http://www.globalpost.com/dispatch/news/business-tech/science/110315/nuclear-expert-fukushima-iodine?page=full

 18. Ο/Η dkoss λέει:

  Ουδείς λόγος ανησυχίας (και καληνυχτίζω με «προβολή»):

  http://www.liberation.fr/monde/01012326497-direct-japon-radioactivite-reacteur-electricite-fukushima
  20 heures: Le panache radioactif résultant des rejets des réacteurs endommagés de la centrale de Fukushima pourrait atteindre la France métropolitaine mercredi ou jeudi prochain, annonce l’Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire, après avoir fait un modélisation.
  Les concentrations attendues de césium 137 dans l’air devraient être «d’un niveau trop faible pour être détectées par les 170 balises d’alerte» du réseau Téléray de l’IRSN, précise l’institut dans un communiqué.

 19. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  ωραία,
  να δούμε πότε θα έρθει η σειρά της Γαλλίας !

 20. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  καλή σου νύχτα,
  ξεχάστηκα !

 21. Ο/Η KnowDame λέει:

  Σημερινό άρθρο στο Βήμα, συμπληρωματικά στα πολύ καλά του Guardian και του Global Post: Η ζωή με τη ραδιενέργεια

 22. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  merci,
  ενημερώνω !

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: