Μαυριτανία σήμερα: διαδηλώσεις και καταστολή/Ιράκ (update)

η πρωτεύουσα Nouakchott

Το κύμα διαμαρτυρίας εξαπλώνεται και στην πάμφτωχη Μαυριτανία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι, παρά τον καυτό και γεμάτο σκόνη خمسين , βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Nouakchott.

ο ψαράς μέσα στη χώρα (Nouakchott)

1.000-1.500 κυρίως νέοι συμμετείχαν στην ειρηνική διαμαρτυρία απαίτησε την παραίτηση του Προέδρου Mohamed Ould Abdel Aziz, αλλά ήταν μειοψηφία, ενώ υπήρξε μόνο μια διακριτική παρουσία δυνάμεων ασφάλειας. Ο Mohamed Ould Abdel Aziz είναι στρατιωτικός καριέρας, ο οποίος το 2005 ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρόεδρο Maaouya Ould Sid’Ahmed Taya και έβαλε για δεκαέξι μήνες στη θέση του τον Sidi Ould Cheikh Abdallahi. Το 2008, με δεύτερο πραξικόπημα ανέτρεψε τον δικό του και έγινε πρόεδρος.
Ωστόσο, πριν από λίγο, η κυβέρνηση διέταξε τα κρατικά λεωφορεία να αποσυρθούν για να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης.

Nouakchott

«Ο Πρόεδρος πρέπει να σεβαστεί τον λαό του. Ο Mohamed Ould Abdel Aziz έλεγε πάντα πως ήταν ο πρόεδρος των φτωχών. Τώρα οι φτωχοί είναι μπροστά σου και ζητούν διάλογο», είπε ο Mocktar Mohammed Mahmoud, ένας κοινωνικός λειτουργός, που δήλωσε ότι έχει ανάμιξη και στο Facebook (σ.σ. σαν να λέμε τρομοκράτης).
Σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, η Μαυριτανική αντιπολίτευση και οι φοιτητές, μέσω Facebook, διαδήλωσαν ενάντια στην καταστολή του κεθεστώτος Γκαντάφι, χωρίς να παραλείψουν να επικρίνουν και τον Μαυριτανό πρόεδρο. Έκαψαν φωτογραφίες του Καντάφι.  Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας δεν σχολίασε την διαδήλωση, αλλά σήμερα κιόλας ανακοίνωσε την διανομή κλήρων γης σε 110.000 ακτήμονες της περιφέρειας της πρωτεύουσας.

κεντρικός δρόμος (Nouakchott)

Τον περασμένο μήνα ένας επιχειρηματίας αυτοπυρπολήθηκε και κατέληξε, θέλοντας να καταγγείλει την κυβέρνηση της Μαυριτανίας.
Διαδηλώσεις ενάντια στην έλλειψη του νερού και την ακρίβεια ξέσπασαν στις 19 Φεβρουαρίου 2011 και στην ακριτική μαυριτανική πόλη Vassala (στα νοτιο-ανατολικά της χώρας), κοντά στα σύνορα με το Μαλί. Οι δυνάμεις της τάξης κατέστειλαν άγρια την διαδήλωση, όπως βεβαίωσε σήμερα η αντιπολίτευση.
Σ’αυτήν την μεσαίου μεγέθους πόλη, «διαδήλωσαν πληθυσμοί ενάντια στην έλλειψη  νερού και την ακρίβεια. Αντιμετώπισαν καταστολή, κακομεταχείριση και συλλήψεις από τις δυνάμεις της τάξης», σύμφωνα με ένα ανακοινωθέν του RFD, του επικεφαλής της μαυριτανικής αντιπολίτευσης, Ahmed Ould Daddah.
Το RFD προειδοποίησε τον Πρόεδρο Mohamed Ould Abdel Aziz ενάντια «στην αστυνομοκρατία» ως απάντηση στις «διαμαρτυρίες του πληθυσμού», «που δεν θα μπορούσε παρά να περιπλέξουν την κατάσταση», και απαίτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών.
Αυτοί οι διαδηλωτές βανδάλισαν το δημαρχείο και περικύκλωσαν την αστυνομική διεύθυνση, πριν σκορπιστούν από τις δυνάμεις της τάξης. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης της 19ης Φεβρουαρίου υπήρξαν «τραυματίες και αρκετές συλλήψεις», βεβαίωσε το μαυριτανικό online πρακτορείο Al-Akhbar, χωρίς περισσότερες διευκρινήσεις.
Αυτή η λαϊκή εξέγερση έχει επιβεβαιωθεί και από μια τοπική διοικητική πηγή, που έχει δηλώσει ότι σήμερα όλα «έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα» και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «είναι επί ποδός» για να εφοδιάσουν τον πληθυσμό με νερό.
Οι κάτοικοι αυτής της πόλης διαμαρτυρήθηκαν ιδιαίτερα ενάντια στις «αλλοπρόσαλλες ενέργειες» του δημάρχου τους, που τους στέρησε το νερό ενός πηγαδιού που τροφοδοτεί την πόλη, καθώς επίσης και «τις υπηρεσίες ενός ασθενοφόρου που παραχώρησε το Κράτος στην πόλη τους», σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους.

Πηγές: τα λυνξ που βλέπετε στο κείμενο και,

– guardian
– le Figaro

♦ Φέρδερ ρήντινγκ

– The Library of Congress Country Studies : Mauritania
– The (CIA) online Factbook: Mauritania
– Mauritania country profile (BBC)

©-Μετάφραση, τεκμηρίωση, μοντάζ, σκηνικά και κοστούμια: L’Enfant de la Haute Mer

[ PLAY, για να ακούσετε παραδοσιακό τραγούδι της Μαυριτανίας]


Όμως δεν ξέρω να σας πω σε ποιά εθνοτική ομάδα ανήκει το άσμα, αφού υπάρχουν τουλάχιστον έξι: ArabBerbers (Maure), black African (Toucouleur, Fulbe, Soninké, Wolof, και Bambara). Τα ποσοστά είναι αμφισβητούμενα: το 1978 η κυβέρνηση έλεγε 70% Maure, άλλοι έλεγαν 50% και παραπάνω οι Μαύροι.
Γλώσσες (επίσημες): Hassaniya Arabic, που μιλιούνται κυρίως από τους Maures (άλλο Maures κι άλλο Μαύροι) , και Γαλλικά, που προτιμούν οι Μαύροι για πολιτικούς λόγους. Άλλες Μαύρες ομάδες στον Νότο μιλούν Fulfulde, Azayr, Wolof, και Mandé-kan.

[ PLAY, για ν’ακούσετε τον εθνικό ύμνο της Μαυριτανίας]

♦ update

– Χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλώνουν (Παρασκευή) ενάντια στη διαφθορά, για τα δημόσια αγαθά και την αλλαγή του συστήματος.

Ιρακινοί διαδηλώνουν στη Βαγδάτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται.

13 Responses to Μαυριτανία σήμερα: διαδηλώσεις και καταστολή/Ιράκ (update)

 1. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαυριτανία… Αλγερία; Μαρόκο; Ισπανία; Λες;

  Οι Άραβες έφεραν τα φώτα του πολιτισμού μέσω της Αφρικής στο σκοτάδι του ευρωπαϊκού μεσαίωνα τον 7ο αι. Για την ακρίβεια τα ξανάφεραν μετά την αρχαιότητα. Λες να ξαναφέρουν αυτή τη φορά τη φλόγα της επανάστασης;

 2. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  tsalapeteinos,

  γι’αυτό λέμε:
  Αφρική και ξερό ψωμί !

 3. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  για απαντήσεις στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης,
  αναμείνατε λίγο..

 4. Ο/Η Κατερίνα λέει:

  Αρκει να μην μεινουμε,ιδανικοι και αναξιοι εραστες….
  των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων,

  Ασε που μετά….
  κι η μάνα μου χαρούμενη θα λέει σ’ όποιον ρωτά:
  «Ήταν μια λόξα νεανική, μα τώρα έχει περάσει»

  Φιλιά!!!!

 5. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Κατερίνα μου,

  πολλά φιλιά

 6. Ο/Η KnowDame λέει:

  Η σπίθα εξαπλώνεται

  Ομάν: Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ομάν, όπως ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν με σφαίρες από καουτσούκ κατά των διαδηλωτών. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι δρόμοι της βιομηχανικής περιοχής Σοχάρ έχουν αποκλειστεί από τους διαδηλωτές και ένα σουπερμάρκετ έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Οι διαδηλωτές ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

  στο Μπαχρέιν συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε
  και στο Κουβέιτ ετοιμάζονται για διαδηλώσεις στις 8 Μαρτίου

 7. […] τις διαδηλώσεις στο Ιράκ είχα γράψει εδώ μια ακροτελεύτια παράγραφο. […]

 8. Ο/Η dkoss λέει:

  Τα μαύρα μεσάνυχτα των αριστερών (τρομάρα μας) πολιτειολόγων (Hervé do Alto) [και πολιτικών Ortega] της Λατινικής Αμερικής:

  http://www.cetri.be/spip.php?article2115

 9. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

  dkoss,

  πολύ καλό και φρεσκότατο!
  του πρέπει μετάφραση !

 10. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  dkoss,

  ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή !

 11. Ο/Η dkoss λέει:

  Και αυτό εδώ:
  http://www.cetri.be/spip.php?article2107
  από εδώ —> Bahreïn. Si les dirigeants de ce petit royaume …

  (εν όψει των κινητοποιήσεων)

 12. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  dkoss,

  Αυτό το είχα δει στο Mémoire des luttes (MDL).
  Έθεσα ήδη σε παρακολούθηση και το centri
  και σ’ευχαριστώ.

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: