Κι αν η μετανάστευση άλλαζε στρατόπεδο; «Africa Paradise»(update)

(μεγαλώστε ό,τι νομίζετε)

Αφρικανικός κινηματογράφος, παρουσίαση της ταινίας
(Παραγωγή: Γαλλία, Μπενίν και ανεξάρτητη). Ταινία γεωπολιτικής φαντασίας, που υπογράφει ο Sylvestre Amoussou και προτείνει μια πρωτότυπη ματιά στο δράμα της διεθνούς μετανάστευσης, μια γελοιοποίηση των προκαταλήψεων. Αξίζει να το δείτε:
Κι αν αντιστρέφαμε τους ρόλους ; Αυτό είχε κατά νου ο Sylvestre Amoussou, όταν αποφάσισε να γυρίσειτην ταινία του « Africa paradis ». Η ιστορία : Το 2033, οι ΗΠΑ (Ηνωμένες Πολιτείες Αφρικής) είναι η πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία και όλοι οι Ευρωπαίοι γείτονές της, βιώνουν ένα απερίγραπτο κλίμα εξαθλίωσης …..
Ένα ζευγάρι, η Pauline (Charlotte Vermeil) και ο Olivier Morel (Stéphane Roux), επιβιώνουν μέσα σε ακραία επισφάλεια : εκείνη είναι άνεργη δασκάλα, εκείνος άνεργος πληροφορικός. Όταν απορρίφθηκε το αίτημα μετανάστευσής τους στην Αφρική, λόγω υπέρβασης των σχετικών ποσοστώσεων, αποφασίζουν να περάσουν παράνομα στη Μαύρη Ήπειρο.
Αφρική, το
Eldorado
Η ταινία βγήκε το 2006, ως καθρέφτης για όσους περιφρονούν την μετανάστευση, την Αφρική, τους μετανάστες και τις δυσκολίες τους καθώς φτάνουν στις χώρες μας. Για ν’αναλογιστούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, οι παράνομοι μετανάστες, όταν αναγκάζονται να ζήσουν σε μια χώρα που δεν είναι η δική τους.
Μια καλοκουρδισμένη ιστορία μ’έναν Υπουργό Εσωτερικών «που θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να κάνει δύσκολη τη ζωή των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων »,  με έναν βουλευτή του Ριζοσπαστικού Αφρικανικού Κόμματος
εξτρεμιστή ρατσιστή «αντι-λευκό», .. με μια γυναίκα ρατσίστρια «από άγνοια», με «ουτοπιστές» βουλευτές, που θέλουν να ενσωματώσουν τους λευκούς, αλλά και με Αφρικανούς πρόθυμους να βοηθήσουν τους λευκούς που φτάνουν …….
Ανατρέποντας καταστάσεις

Με τον ξεκάθαρο υπότιτλο «Κι αν η μετανάστευση άλλαζε στρατόπεδο», η ταινία του Sylvestre Amoussou απορρέει από μια πραγματικότητα και ζητάει να συνειδητοποιήσουμε όλα όσα τραβάει ο μετανάστης.
Στην ιστοσελίδα της ταινίας του εξομολογείται :  «Ας υποθέσουμε  –ότι η Ευρώπη γινόταν φτωχή και η Αφρική πλούσια. Τότε αυτοί που θα μεταναστεύσουν στην Αφρική για να βρουν δουλειά θα είναι οι λευκοί, κι έτσι θ’ανακαλύψουν την μοίρα που περιμένει συνήθως τους Μαύρους, όταν ξεμπαρκάρουν στην Γαλλία: την μικροψυχία ή την γενναιοδωρία, τις κλειστές ή τις ανοιχτές πόρτες. Αυτό ήταν το θέμα αυτής της μεγάλου μήκους ταινίας μου, στην οποία κρατάω τις ισορροπίες και αποφεύγω να βάλω τους καλούς από την μία και τους κακούς από την άλλη…».
Είναι ενδιαφέρον να δούμε έναν Γάλλο να προσπαθεί να φύγει, να πληρώνει έναν «δουλέμπορο», να φοβάται την αστυνομία, να κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει στην Αφρική και να ξεφύγει από την εξαθλίωση…»

Μετάφραση του trailer
Διάσκεψη της Αφρικανικής Βουλής:
– Ως Πρόεδρος του Φιλελεύθερου Αφρικανικού Κόμματος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα καταθέσουμε και νέο νομοσχέδιο, που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ήπειρό μας.(χειροκροτήματα)
– Ησυχία ! Ησυχία ! (η Πρόεδρος της Βουλής από την έδρα). Ησυχία, αλλιώς θα διακόψω την συνεδρίαση … (προς τον ομιλητή) Συνεχίστε παρακαλώ..
Μα τον ομιλητή διακόπτει κάποιος από το ακροατήριο, σηκώνεται και λέει :
–  Κύριε Κορεσού, γιατί τόσο πολύ θέλετε να παραστήσετε τον καλό άγγελο .. γιατί τέτοια επιμονή να θέλετε να καταθέτετε νομοσχέδια που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση των λευκών στην Ήπειρό μας…
………….
Κι ενώ η Αφρική πέτυχε τέλεια την ενότητά της, η Ευρώπη μετατράπηκε σε υπανάπτυκτη Ήπειρο. Άγριες μάχες εκτυλίσσονται συστηματικά μεταξύ των διαφόρων λαών της. Η Γαλλία έπεσε σε πλήρη παρακμή. Αντίθετα, η Αφρικανική Ήπειρος, έχοντας επιτύχει την ένωσή της, υπερ-αναπτύχθηκε. Πολυάριθμοι λευκοί προσπαθούν ν’αποκτήσουν βίζα για να μετοικήσουν στον Μαύρο Παράδεισο.
[ένα ζευγάρι λευκοί, όρθιοι στο γραφείο εκείνου που θα εξετάσει το αίτημά τους για βίζα]
-Εσείς είστε πληροφορικός κι εσείς δεσποινίς, είστε δασκάλα… Το πρόβλημα είναι πως γι’αυτές τις ειδικότητες, οι ποσοστώσεις έχουν υπερ-καλυφθεί… Ελάτε πάλι του χρόνου… ποτέ δεν ξέρεις…
[οι δυο τους έξω]
(εκείνος) – Ξέρω ένα δίκτυο ‘δουλέμπορων’, που μπορεί να μας περάσει παράνομα στην Αφρική. Πρέπει να πληρώσουμε, αλλά μπορούμε να το καταφέρουμε.
(εκείνη) – Τρελάθηκες ;
Το σχέδιο μπαίνει σ’εφαρμογή .. ακολουθούν σκηνές καταδίωξης με σκάφη του λιμενικού .. ακούγονται σκυλιά.. συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις αρχές.
(αστυνομικός) – Η είσοδός σας στην Αφρική είναι παράνομη, μέσα σε οκτώ μέρες θα απελαθείτε από κει που ήρθατε.
[ακολουθεί συνέντευξη του Προέδρου του Φιλελεύθερου Αφρικανικού Κόμματος]
(δημοσιογράφος) – πού βρίσκεται το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους λευκούς που ζουν νόμιμα στην Αφρική πάνω από πέντε χρόνια να αποκτήσουν την Αφρικανική υπηκοότητα ;
(Πρόεδρος) – Το νομοσχέδιο είναι σε πολύ καλό δρόμο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 45% των βουλευτών είναι υπέρ..
[εν τω μεταξύ ο πληροφορικός και η τραυματισμένη σύντροφός του, σχεδιάζουν απόδραση από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται εκείνη. Νέα κυνηγητά από την αστυνομία και τα σκυλιά. Χωρίζονται. Εκείνος καταφεύγει σ’ένα βανάκι, όπου τον ανακαλύπτει άλλος λευκός, νόμιμος, και τον πετάει έξω για να μη βρει τον μπελά του. Εκείνη, οδηγείται σ’ένα γραφείο όπου της ζητούν να υπογράψει σύμβαση εργασίας με ελάχιστη διάρκεια ενός έτους. Στη συνέχεια οδηγείται σε αφρικανική οικογένεια που ζητούσε υπηρεσία].
(ο γιος της οικογένειας)- Πωλίν, σας παρουσιάζω τον πατέρα μου.
(πατέρας) –  καλωσορίσατε δεσποινίς.
(Πωλίν) –  ευχαριστώ
(ο γιος) –  την μητέρα μου
(Πωλίν) – χαίρω πολύ
(μητέρα) – ελπίζω πως θα σας αρέσει κοντά μας
(ο γιος) – την αδελφή μου Μινάτα [αυτή αρνείται την χειραψία]
[ο πληροφορικός ψάχνει για σπίτι.. του κλείνουν την πόρτα]
Στο μεταξύ η Μινάτα κάνει τη ζωή της υπηρέτριας δύσκολη.
(πατέρας) – Κάναμε πώς και πώς για να τη βρούμε… Αν συνεχίσεις να την ενοχλείς και μας φύγει, θα επωμιστείς και πάλι εσύ το νοικοκυριό …
[ο πληροφορικός πέφτει σε ομάδα συνοριοφυλάκων]
– τα χαρτιά σου είπα.. κουφός είσαι ;
………..
[οι παράνομοι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν διαδήλωση, με την υποστήριξη μαύρων ακτιβιστών]
(δημοσιογράφος προς ακτιβιστή) – Νομίζετε ότι η διαδήλωση των Ευρωπαίων θα είναι ειρηνική ;
(ακτιβιστής) – Νομίζω ναι .. 
…………
(λευκή με την ντουντούκα) – Θέλουμε να ζήσουμε αρμονικά με τους Αφρικανούς και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις ..
[Στο τέλος του trailer εμφανίζεται και πάλι εκείνος που είχε διακόψει την ομιλία του Προέδρου Προέδρου του Φιλελεύθερου Αφρικανικού Κόμματος και λέει]:
-Μα πως είναι δυνατόν να κυβερνήσετε με Ιταλούς, με Βέλγους, με Ισπανούς, με Πορτογάλους, με Γάλλους και δεν ξέρω ποιους άλλους, τους μεν πιο ανεύθυνους από τους δε …

σημείωση 1: δυστυχώς, δεν είχα την υπομονή να μάθω να βάζω ελληνικούς υπότιτλους στο video.
σημείωση 2: κανένα γαλλικό κανάλι δεν αγόρασε την ταινία

© Μετάφραση – Μοντάζ : L’Enfant de la Haute Mer

πηγές : AFRICA PARADIS, ET SI L’IMMIGRATION CHANGEAIT DE CAMP ? UN FILM QUI FAIT MOUCHE

6η έκδοσητου Festival «Agadir cinéma et migration», 21 – 24 Ιανουαρίου 2009

Africa Paradis (film), παρουσίαση 22/10/2008, σε VO και υπότιτλους στα αγγλικά και γερμανικά

Africaparadis

«Africa Paradis » ou si l’immigration changeait de camp?

Africa paradis, η ιστοσελίδα της ταινίας

Africa Paradise (2006), The New York Times

Cinéma : «Africa Paradis» του Sylvestre Amassou, στις 3 Μαρτίου 2010, σε VO και αγγλικούς υπότιτλους

Africa paradis, Sylvestre Amoussou

Africa Paradis

Africa Paradis, βίντεο-συνέντευξη με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας Sylvestre Amoussou (ο οποίος εργάζεται στη Γαλλία ως ηθοποιός)

[εδώ οι διάλογοι του video σε κατά λέξη μετάφραση]

ΠΡΟΣΘΗΚΗ, Με αφορμή το σχόλιο του tsalapeteinos

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ :
Illegal Immigration is not a new problem … Native Americans used to call it «White People».

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ‘Οσοι και όσες έχετε εγγραφή στο Google Reader,  αλλά και όσοι/ες έχετε το RSS feed μου στην ιστοσελίδα σας, θα είδατε από χτες το απόγευμα ν’ανεβαίνουν αναρτήσεις που ουδέποτε ανέβασα. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, είναι πως ενσωμάτωσα άθελά μου κάποιον κωδικό στην τελευταία μου ανάρτηση. Γι’αυτό και την καταργώ και την ενσωματώνω στην προηγούμενη]

Για άλλα (περί βίας) συναφή, δείτε εδώ

Για άλλα (περί φτώχειας) συναφή, δείτε εδώ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται.

28 Responses to Κι αν η μετανάστευση άλλαζε στρατόπεδο; «Africa Paradise»(update)

 1. Ο/Η gatouleas λέει:

  Εμείς οι φουκαράδες που δεν γνωρίζουμε γαλλικά και, άρα, το youtube μας είναι άχρηστο στη συγκεκριμένη ταινία, που μπορούμε να τη δούμε;
  Παίζεται σε κανένα φεστιβάλ ή εκδήλωση; Μήπως υποάρχει καμιά «παράνομη» κόπια καταχωνιασμένη; (lololol)

 2. Ο/Η aqua λέει:

  Καταπληκτική η ιδέα της ταινίας και φαίνεται και καλογυρισμένη! Ευχαριστούμε για την παρουσίαση!!

 3. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  gatouleas,

  θα το ψάξω για κόπια ή το πού μπορεί να παίχτηκε/παίζεται.
  Άλλωστε, αυτό προσπαθώ:
  να χρησιμεύω σαν γέφυρα επικοινωνίας με τα γαλλικά
  (έστω και κουτσά-στραβά)
  … ε, όχι και τελείως άχρηστο !
  νομίζω πως οι εικόνες είναι αρκετά εύγλωττες
  κι από μόνες τους.
  (μήπως εσύ ξέρεις να βάζεις υπότιτλους;)

 4. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  aqua,

  ναι έχει πολύ ενδιαφέρον η αντιστροφή της εικόνας !
  εγώ ευχαριστώ για τα καλά λόγια !

 5. Ο/Η gatouleas λέει:

  Ναι!… Αν υπάρχει κάποια μετάφραση των διαλογων, μπορώ να το κάνω…
  Στέιλε μου ένα μέιλ, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε..

 6. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  gatouleas,

  στο τελευταίο λινκ, βρίσκεται η πλήρης μετάφραση.

 7. Εξαιρετική ιδέα, και όπως φαίνεται πλοκή. Μακάρι να μπορούσαμε να τη δούμε εδώ με κάποιο τρόπο.

  Καλό Φθινόπωρο

 8. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Γιώργο Κατσαμάκη,

  ίσως θα μπορούσαμε να το προσπαθήσουμε,
  αν υπήρχε κάποιο ευρύτερο ενδιαφέρον.

  Διαρκεί αν θυμάμαι, 86′.
  Πάντως στη Γαλλία,
  κανένα κανάλι δεν την αγόρασε,
  παρ’όλο που πήρε δημοσιότητα (μέχρι και NYT).
  Παίχτηκε από ιδιωτικούς φορείς και πρωτοβουλίες,
  και κάποιες φορές (όπως λέω και στις πηγές)
  και με υπότιτλους σε άλλες δύο γλώσσες

 9. Ο/Η silentcrossing λέει:

  Εξαιρετική ιδέα-θα κοιτάξω μήπως καταφέρω να την βρω κάπου στο διαδίκτυο και στη στέλνω για προβολή ;)

 10. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  silentcrossing,

  ωραία !
  εγώ δεν τη βρήκα,
  δες μήπως τα καταφέρεις εσύ !
  (μπορούμε βέβαια να τη ζητήσουμε και από την πηγή)

 11. […] This post was mentioned on Twitter by Krot, Σταυρούλα . Σταυρούλα said: Κι αν η μετανάστευση άλλαζε κατεύθυνση; «Africa Paradise» http://bit.ly/bGnIGK απ' την L’Enfant de la Haute Mer […]

 12. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής ή μάλλον γεωπολιτικής φαντασίας. Πριν από 5 αιώνες ορδές πεινασμένων και ρακένδυτων Ευρωπαίων ξεχύθηκαν από τα λιμάνια της «Γηραιάς» Ηπείρου για τις «νέες» ηπείρους σε αναζήτηση γης, πλούτου, κοινωνικής καταξίωσης. Η ιστορία βέβαια κατέγραψε αυτή την κομβική ιστορική περίοδο ως εποχή των «μεγάλων ανακαλύψεων» ή «εξερευνήσεων», ή στη χειρότερη περίπτωση – με περισσότερη ειλικρίνια – των κατακτήσεων. Και αν το πάνε ακόμα πιο πίσω, όπως λέει και ο δον Γκαλεάνο, όλοι προερχόμαστε από κάποιο Αφρικανό μετανάστη (με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν πως οι πρώτοι άνθρωποι έζησαν στην Αφρική).

 13. Ο/Η aqua λέει:

  Σωστός ο τσαλαπετεινός! Εξαιρετικό σχόλιο!

 14. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  tsalapeteinos,

  νομίζω πως στη «γεωπολιτική φαντασία»,
  θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ενωμένη και παντοδύναμη Αφρική..
  Φυσικά,
  όλα αυτά που λες αλήθεια είναι, και χειρότερα..
  Κι εκτός από τον δον,
  πριν λίγους μήνες, ξεκίνησε μια ανάλυση του DNA,
  μια «γενεαλογία» του ας πούμε,
  που παρείχε, μέσω συγκρίσεων υποθέτω,
  τις πραγματικές διαδοχικές διαδρομές κάποιων ανθρώπινων ομάδων,
  μέχρι να καταλήξουν από την Αφρική,
  στις περιοχές που ζουν σήμερα..
  Όμως η aqua, και με πρόλαβε
  (μια που ταξίδευα από τα χαράματα και δεν είχα κουράγιο ν’απαντήσω αξιοπρεπώς)
  και το διατύπωσε καλύτερα από μένα !!

 15. […] Σημ. Με αφορμή το σχόλιο του Τσαλαπετεινού στην προηγούμενη ανάρτηση […]

 16. Ο/Η silentcrossing λέει:

  Φοβάμαι ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποιος νόμιμος τρόπος απόκτησης της ταινίας-τα παράνομα μέσα απέβησαν άκαρπα (δεν είναι και κανένα blockbaster…).

  Τσαλ πολύ σωστός!!

 17. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  silentcrossing,

  δεν είναι δύσκολο να τη ζητήσουμε,
  αν υπάρχει ενδιαφέρον να προβληθεί κάπου.
  Μπορώ να το προσπαθήσω.
  Πρέπει όμως κάποιος να την υποτιτλίσει.

 18. Ο/Η silentcrossing λέει:

  Εγώ θα μπορούσα να αναλάβω την προβολή (προβολές;), αλλά τον υποτιτλισμό δεν θα θέλατε να τον αφήσετε που πάνω μου :)

 19. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  silentcrossing,

  εγώ θα μπορούσα να κάνω τις επαφές,
  αλλά ίσως καλά θα ήταν να είχαμε
  και κανένα «στέκι» ή κανένα φορεο-ειδές πίσω μας.
  Επίσης αν, ενδεχομένως, μήπως, ίσως,
  κατάλαβα καλά,
  τον υποτιτλισμό, από τεχνική άποψη,
  θα μπορούσε να κάνει ο gatouleas,
  ύστερα από δική μου μετάφραση των διαλόγων.
  Θέλει κάποια δουλειά το πράγμα..

 20. Ο/Η antidrasex λέει:

  Χώρος μπορεί να βρεθεί για προβολή, ίσως όχι μεγάλος, αλλά σίγουρα μπορεί να βρεθεί.

 21. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Χαίρομαι που έδωσα την αφορμή για την προσθήκη. Πολύ όμορφα τα σκίτσα. Έχω βρει κι εγώ αρκετά ενδιαφέροντα με παρόμοιο περιεχόμενο. Πιο πρόσφατα νομίζω με τη συγκυρία του νέου νόμου που πήγαν περάσουν στην Αριζόνα σχετικά με προληπτική παρακολούθηση και συλλήψεις μη λευκών. θα επανέλθω όταν εντοπίσω κάποια από αυτά.

 22. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  antidrasex,

  Ωραία !
  Μένει να δούμε πώς θα λύσουμε
  και το θέμα του υποτιτλισμού.
  Καμιά ιδέα ?

 23. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  tsalapeteinos,

  για τους λόγους που αναφέρω στο τέλος του κειμένου,
  η ανάρτηση στην οποία σχολίασες καταργήθηκε
  και ενσωματώθηκε εδώ.
  Εδώ μεταφέρθηκε και το σχόλιό σου,
  στη σωστή σειρά και με λίγα μόνο λεπτά καθυστέρηση.
  Ελπίζω πως έχω την κατανόησή σου.

 24. Ο/Η silentcrossing λέει:

  Ωραία! Αν ο αντιδρασέξ αναλάβει το χώρο προβολής, εύκολα βρίσκω εγώ φορέα για να το υποστηρίξει…

 25. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  silentcrossing,

  μένει λοιπόν η τελευταία μικρή λεπτομέρεια
  και η δουλειά που πρέπει να κάνω για τη μετάφραση..
  εκτός κι αν το «σπηκάρω» από καμπίνα..
  (κάτι που το έχω ξανακάνει)

 26. Ο/Η Riski λέει:

  Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
  η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς και θα σας πηδούσε

  Αν ήτανε μαύρος, αν ήτανε μαύρος
  Μαύρο το πρωί, μαύρες ασπιρίνες και μαύρο χαρτί
  μαύρη κιμωλία και μαύρο το πιόνι
  μαύρο το καρπούζι και μαύρο πεπόνι
  μαύρος ο πουρές και μαύρος λαπάς
  μαύρα και τα πάμπερς, μαύρος Κοσκωτάς
  μαύρος μπακαλιάρος, μαύρος υπουργός
  μαύρο-μαύρο-μαύρο Λουκιανός

  Ενδιαφέρον βεβαίως, για προβληματισμό, το θέμα της ταινίας, αλλά η αντιστροφή δεν απαντάει στα ερωτήματά μου που έχουν να κάνουν με τη φύση της ανθρώπινης συνείδησης (γενικά) και το σύγχρονο επίπεδο ανάπτυξής της. Το πρόβλημα, είναι και θα είναι, η αλαζονεία της οικονομικής ισχύος και αυτό, φυσικά, δε φαίνεται να εξαρτάται από φυλετικές διαφορές.

 27. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Riski,

  για τη μαύρη κιμωλία δεν ξέρω,
  διατηρώ πάντως την ελπίδα
  να ήταν άσπρος ο μαυροπίνακας ..

  και βέβαια,
  καθένας είναι όσο πιο άπληστος μπορεί..
  και κανένας δεν σταματάει αν δεν τον σταματήσεις.

 28. […] Κι αν η μετανάστευση άλλαζε στρατόπεδο ; […]

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: