πάθος, αντιπερισπασμός, καταστολή: παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2010

.
.

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, χτες δηλαδή, άρχισε στη Νότια Αφρική το 19ο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, που οργανώνεται υπό την αιγίδα της FIFA. Προβλέπονται συνολικά, τριάντα δισεκατομμύρια σχεδόν τηλεθεατές, περίπου 73.000 ώρες αναμετάδοσης σε 214 χώρες, 64 παιχνίδια, το Mundial αποτελεί την νούμερο ένα επικαιρότητα του πλανήτη.

© Μετάφραση, μοντάζ, φωτισμοί, σκηνικά και κοστούμια — Translation, editing, lighting, scenery and costumes — Traduction, édition, éclairage, décors et costumes: L’Enfant de la Haute Mer

© οι μεταφράσεις μας ΔΕΝ αναδημοσιεύονται, παρά ΜΟΝΟΝ έπειτα από προηγούμενη συνεννόηση- our translations are NOT reproduced: but ONLY after prior consultation – nos traductions NE SONT PAS reproduites: qu’UNIQUEMENT après consultation préalable

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

Είναι επίσης ένα πραγματικό οικονομικό «μάννα» για τη FIFA. Ανάμεσα σε δικαιώματα αναμετάδοσης, διαφημιστικές συμβάσεις, πώληση εισιτηρίων και συνεργασίες με επιχειρήσεις όπως η Coca-Cola ή η McDonald’s, ελπίζει να μαζέψει τρία σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ συνολικής είσπραξης, ένα μέρος των οποίων προορίζεται για τους παίκτες, υπό μορφή πριμ με πολλά μηδενικά, και τις ομάδες, των οποίων οι πιο σημαντικές, όπως η Real Μαδρίτης, Barcelona ή Chelsea, θα «τα πάρουν χοντρά». Η FIFA, με πρόεδρο τον Ελβετό Joseph Blatter –ο ετήσιος μισθός του οποίου, μυστικός, εκτιμάται στα σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια–   παρουσιάζει μια ακτινοβόλο οικονομική ευρωστία : τα κέρδη της ανήλθαν το 2009 στα 147 εκατομμύρια ευρώ, τα ίδια κεφάλαιά της φτάνουν στα 795 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα θα επωφεληθούν επίσης αυτής της χυμώδους αγοράς. Η TF1, που πλήρωσε 120 εκατομμύρια ευρώ για να αναμεταδώσει τα διάφορα παιχνίδια, θα μεταδώσει για τον τελικό ένα διαφημιστικό σποτάκι τριάντα δευτερολέπτων του οποίου η τιμή ανέρχεται στα 300.000 ευρώ (μικτά), τιμή που όμως θα διαιρεθεί δια δύο, εάν η ομάδα της Γαλλίας δεν φθάσει στον τελικό. Με την πρόσφατη απελευθέρωση των αθλητικών στοιχημάτων online, οι διαφημιζόμενοι και οι σπόνσορες θα είναι πολύ περισσότεροι από το 2006, κάτι που θα επιτρέψει στα γαλλικά κανάλια να αποσβέσουν κατά ένα μεγάλο μέρος τις επενδύσεις τους.

Για πρώτη φορά στην ιστορίας της, η διοργάνωση πάει στην αφρικανική ήπειρο, όπως είχε ευχηθεί ο προκατόχος του K. Blatter, ο Joao Havelange. Στη διαθήκη του, που δημοσιοποιήθηκε το 1998, ο Havelange αναφέρθηκε στην επιλογή του για τη Νότια Αφρική, της οποίας υμνούσε τα «ατού»: : «Το απαρτχάιντ έχει καταργηθεί, και η Νότια Αφρική μπορεί να οργανώσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Χάρη στο χρυσό και  στο διαμάντι, η χώρα αυτή έχει ένα από τα πιο σημαντικά χρηματιστήρια στον κόσμο, ένα τέλειο σύστημα επικοινωνιών,όμορφες και μεγάλες πόλεις, αεροδρόμια, δρόμους και στάδια».

Ο K. Blatter, που του αρέσει να θυμίζει τις προνομιακές σχέσεις του με την Αφρική, «την ήπειρό του», είχε αγωνιστεί για να υποδεχτεί η Πραιτώρια το 18ο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2006, αλλά τον Ιούλιο του 2000 προκρίθηκε τελικά η Γερμανία, ύστερα από διάφορες σκοτεινές μανούβρες και συμφωνίες που καταγγέλθηκαν τότε από τους Νοτιοαφρικανούς. Αυτή τη φορά, έγινε πραγματικότητα, προς μεγάλη ικανοποίηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου ο Jacob Zuma, ο οποίος βλέπει στη διοργάνωση το πιο μεγάλο γεγονός για τη χώρα από το τέλος του απαρτχάιντ και εννοεί να το χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία εθνικής συνοχής, όπως το είχε κάνει και ο Nelson Mandela για το παγκόσμιο κύπελλο του rugby, που οργανώθηκε από τη Νότια Αφρική το 1995.

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

Η Πραιτώρια πόνταρε στο παγκόσμιο κύπελλο για να αναθερμάνει την οικονομία της χώρας, που πλήττεται σκληρά από την οικονομική κρίση. Ωστόσο ο λογαριασμός  κινδυνεύει να έρθει βαρύς και το ξύπνημα θάναι δύσκολο για το Νοτιοαφρικανικό φορολογούμενο. Επ’ευκαιρία, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τεράστιες προσπάθειες. Χτίστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν γιγάντια στάδια, διευρύνθηκαν ή επεκτάθηκαν αυτοκινητόδρομοι, η χώρα κατασκεύασε νέο αερολιμένα σε Ντέρμπαν, επίσης ένα πολυτελές και γρήγορο τρένο, το Gautrain, που εξυπηρετεί τις καλές συνοικίες του Γιοχάνεσμπουργκ, οι τηλεπικοινωνίες βελτιώθηκαν… Συνολικά, ο δημόσιος τομέας ξόδεψε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ περισσότερα από τα 230 εκατομμύρια ευρώ, που η κυβέρνηση υπολόγιζε στην αρχή. Το υπουργείο οικονομικών αναθεώρησε προς τα κάτω τα θετικά αποτελέσματα της διοργάνωσης στην οικονομική αύξηση. Αυτή είχε υπολογιστεί στο 1%, τώρα διαιρέθηκε δια δύο και θα μπορούσε στο τέλος να είναι ακόμη πιο κάτω.

Το συνολικό κόστος των εννέα σταδίων, παραδείγματος χάρη, εκτιμήθηκε στα 120 εκατομμύρια ευρώ: όμως ο τελικός λογαριασμός ανέβηκε στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή δέκα φορές παραπάνω απ’ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Βεβαίως, η χώρα υπολογίζει να τσεπώσει ένα κλάσμα από τα έσοδα που θα φέρει από παγκόσμιο κύπελλο, ωστόσο κάποιοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για να αποσβέσει την επένδυση, της οποίας η βραχυπρόθεσμη αποδοτικότητα θα είναι γελοία. Το χρήμα που θα εξοικονομηθεί, ίσο με τα κονδύλια που αντιστοιχούν στην κατασκευή κατοικιών για μια δεκαετία, θα επιτρέψει να στεγαστούν 250.000 άτομα στο Γιοχάνεσμπουργκ, μια πόλη που χτυπιέται από τη φτώχεια και που έχει τη διαρκή πληγή των παραγκουπόλεων και των άστεγων. Η Πραιτώρια προτίμησε να κάνει ογκώδεις απελάσεις σε όλη τη χώρα, όπως στο Κέηπ Τάουν, όπου είκοσι χιλιάδες άτομα εκτοπίστηκαν για «να εξωραϊστεί» η πόλη, όπως υπογραμμίζει έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε τον τελευταίο Μάρτιος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

Για να ανταποκριθεί στις δρακόντειες προϋποθέσεις που επέβαλε η FIFA σε σχέση με την ασφάλεια, σε μια χώρα που μετρά 20.000 δολοφονίες το χρόνο κατά μέσο όρο, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν εφείσθη μέσων. Σχεδόν 150 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν για να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη κατά τη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης. Στρατολογήθηκαν επί τούτου και εκπαιδεύτηκαν πάνω από 40.000 αστυνομικοί –κυρίως από τη γαλλική αστυνομία. Συνολικά, κινητοποιήθηκαν περίπου 200.000 όργανα της τάξης για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα καθώς επίσης και  το χουλιγκανισμό. Θα έχουν στη διάθεσή τους εξοπλισμό αντι-διαδήλωσης, τουφέκια εφόδου εντελώς τελευταίας τεχνολογίας, ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα, κάμερες επιτήρησης διασκορπισμένες σε όλη χώρα, ένα σύστημα προστασίας στα σύνορα, ακόμη και υποβρύχια και καταδιωκτικά αεροπλάνα. Χωρίς να ξεχάσουμε και τους 420.000 ιδιωτικούς πράκτορες ασφάλειας παρόντες σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, συστάθηκαν πενήντα περίπου ειδικά δικαστήρια, «υπό την διεύθυνση» περισσότερων από χίλιους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, ώστε να εκδικάζουν τις υποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Θα λειτουργούν επτά ημέρες στις επτά, από τις 8Η30 το πρωί ως τις 11Η00 το βράδυ.

Το παγκόσμιο κύπελλο, «μια ευκαιρία για τη χώρα μας», επαναλαμβάνει ασταμάτητα η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι ν’αμφιβάλλουμε. Στις 100.000 που θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν στα πέντε τελευταία χρόνια, παραδείγματος χάρη, οι περισσότερες θα εξαφανιστούν. Το έθνος «ουράνιο τόξο» παραμένει ένα από τα πιο άνισα στον κόσμο, με είκοσι εκατομμύρια φτωχούς, σε πληθυσμό 47 εκατομμυρίων κατοίκων (εκ των οποίων 79% Μαύροι, 9% Μιγάδες, 2,5% Ινδοί και 9,5% Λευκοί, οι τελευταίοι νέμονται τον κύριο όγκο του πλούτου, από κοινού με μια νέα τάξη Μαύρων που εμφανίστηκε μετά το απαρτχάιντ), ενώ το μισό του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1,50 ευρώ την ημέρα. Οι Νοτιοαφρικανοί έχουν εναποθέσει  μεγάλες ελπίδες στα θετικά αποτελέσματα παγκόσμιου κύπελλου, αλλά «αυτές ελπίδες έμειναν χωρίς συνέχεια», όπως εξηγεί η Ελβετική Εκστρατεία Έργου Εργατικής Αλληλοβοήθειας (OSEO): «φτωχές συνοικίες ισοπεδώθηκαν: οι εργάτες έχτισαν στάδια για μισθούς εξαθλίωσης, οι πλανόδιοι πωλητές κυνηγήθηκαν από τους δρόμους και στερήθηκαν την πηγή του εισοδήματός τους. Εν ολίγοις, η πλειοψηφία του νοτιοαφρικανικού πληθυσμού έμεινε έξω από το παιχνίδι».

ο

[Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

Το παγκόσμιο κύπελλο χρησιμεύει μάλλον ως βιτρίνα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, για τον οποίο ο αθλητισμός γενικά και το ποδόσφαιρο ειδικά αποτελούν ένα εμβληματικό στοιχείο, και πολύ απέχει από το να ευνοήσει την ενότητα της χώρας, όπως θα το ήθελαν οι αξιωματούχοι του ANC, του κυβερνώντος κόμματος. Ο κόσμος της μπάλας δεν έχει πια και πολλή σχέση με το άθλημα που ξεκίνησε στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα στην Αγγλία. Από την αρχή της δεκαετίας του 1990, ιδιαίτερα, με την βοήθεια και της έκρηξης των δικαιωμάτων της αναμετάδοσης αλλά και της απορρύθμισης της αγοράς των μεταγραφών, μπήκε στην εποχή του «ποδοσφαίρου-επιχείρηση», με πάμπλουτες ευρωπαϊκές ομάδες και «star» επαγγελματίες παίκτες, με αστρονομικά εισοδήματα, που αγγίζουν την «πρόκληση». Σε σημείο που πολλοί παθιασμένοι ερασιτέχνες δεν μπορούν να ταυτιστούν πια, όπως λέει ο φιλόσοφος Jean-Claude Michéa. Κατ’αυτόν, «η οικονομία -που ελέγχει εφεξής αυτό το άθλημα- δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να εκπληρώσει και στον τομέα του ποδοσφαίρου αυτό που είναι ο οικουμενικός προορισμός της: να πνίξει “μέσα στα παγωμένα νερά του εγωιστικού υπολογισμού” το σύνολο των πράξεων και των ανθρώπινων σχέσεων, και άρα, να  τις ακρωτηριάσει αθεράπευτα στην ίδια την ουσία τους». Τα ιδεώδη της αδελφοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της τιμής, στα οποία προσέβλεπαν οι ιδρυτές αυτού του συλλογικού αθλήματος, επιβίωσαν άραγε;

Olivier Pironet

.. όπου σταθμεύουν μόνιμα τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας [Μεγαλώστε – Enlarge – Agrandir]

Πηγή:

Le Monde diplomatique

© Μετάφραση-μοντάζ : L’Enfant de la Haute Mer

Άλλες πηγές :

Περισσότερες φωτογραφίες: ‘Blikkiesdorp’, the Symphony Way TRA
‘Tin Can Town’ Evictions Before World Cup
-South Africa’s Poor Targeted by
Evictions, Attacks in Advance of 2010 World Cup
Media: Cape Town homeless relocated during World Cup
-Mondial en Afrique du Sud : des townships et quartiers rasés
-South Africa’s poor com
plain of evictions as country prepares to host WorldCup

-και το κλασσικό: H μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα, ήταν η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων

και άλλες πολλές …

Παρακαλώ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια που παραπέμπουν σε πλαστή διαδικτυακή προσωπικότητα, με ψευδές e-mail μιας χρήσεως και πλαστό ψευδώνυμο, δεν εγκρίνονται και δεν απαντώνται — Please NOTE: anonymous comments or comments mentioning fake on-line personality with false or disposable e-mail and a fake alias, will neither be approved nor answered.NOTEZ S’il vous Plaît: Les commentaires anonymes ou des commentaires mentionnant fausse personnalité en ligne, avec e-mail faux ou jetable et un faux alias, ne seraient ni approuvés ni répondus.


.

Short Link: http://wp.me/p3lcY-yQ

.

.

.

25 Responses to πάθος, αντιπερισπασμός, καταστολή: παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2010

 1. Ο/Η Vlaxos λέει:

  Απίστευτη σύμπλευση του περιεχομένου των αναρτήσεών μας,
  αλλά και στην προσέγγιση του άρθρου!!
  Κάτι τέτοια βλέπω και συντηρώ την ελπίδα.

 2. Ο/Η Rodia λέει:

  Ενδιαφέρον ποστ… Τα ιδεώδη επιβιώνουν, όσο ανησυχούμε επιβιώνουν.
  Μόλις τώρα δα,
  στα πρώτα λεπτά του αγώνα,
  έβαλε το πρώτο της γκολ η Αγγλία στην ομάδα των ΗΠΑ! :)

 3. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Vlaxos,

  Ε, καλά,
  δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε και καμιά πρωτοτυπία.
  Πρόκειται για την συνήθη κριτική
  όσων έχουν λιγάκι μυαλό !

 4. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Rodia,

  Ε, δεν είμαστε και πολλοί οι γκρινιάρηδες…
  αλλά έγραψαν κι άλλοι :

  1. Ποδόσφαιρο στη γη των φτωχών

  2. Το αθέατο Mundial

  Να σου πω δεν βλέπω καθόλου ποδόσφαιρα,
  είδα όμως στις εφημερίδες το εξής παραλειπόμενο:

  Οι Άγγλοι έβλεπαν διαφημίσεις όταν σκόραρε ο Τζέραρντ

 5. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Πόσο πολύ θυμίζει η ιστορία μια άλλη συμπαθή αφρικανική χώρα – με λευκούς όμως κατοίκους στην πλειοψηφία τους, όπως είχε πει ο Χάρυ Κλυν – που είχε αναλάβει μια αντίστοιχου κύρους και κόστους διοργάνωση πριν λίγα χρόνια…

  Το ποδόσφαιρο ήταν ανέκαθεν το σπορ των φτωχών. Κάποια στιγμή κατάλαβαν οι πλούσιοι ότι μπορούν να βγάλουν λεφτά – και – από αυτό. Τότε έγινε «επαγγελματικό» και οι λάτρεις του μεταβλήθηκαν από -ερασιτέχνες- παίκτες και θεατές σε αυτοσχέδια γήπεδα σε θεατές και τηλεθεατές επί πληρωμή. Κάποια στιγμή η δημοφιλία του ανέβασε τα μεροκάματα των παικτών, γι’ αυτό αναζητήθηκε φθηνότερο εργατικό δυναμικό από την περιφέρεια του πλανήτη, το οποίο μάλιστα είχε συνήθως καλύτερα αθλητικά προσόντα και λιγότερες επιλογές στη ζωή του, ώστε να είναι διατεθημένο να «δοκιμαστεί» σε έναν ευρωπαϊκό σύλλογο με πολύ αόριστες υποσχέσεις, χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης και συνδικαλισμού. Κάπου είχα δει πρόσφατα ένα ντοκυμανταίρ για μια καινούρια «βιομηχανία» σκάουτερς που ξεχύνονται από χώρες της δυτικής Ευρώπης στην Αφρική, αναζητώντας ταλαντούχα αγόρια που θα μπορούσαν να κάνουν «καριέρα» σε κάποια μεγάλη ομάδα. Από τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες βέβαια που αρχικά επιλέγονται ελάχιστα τα καταφέρνουν στο τέλος, όπως και σε κάθε επαγγελματικό κλάδο στον καπιταλισμό. Τα υπόλοιπα αναγκάζονται κακήν κακώς να επιστρέψουν στις χώρες τους, ή παραμένουν στην Ευρώπη ελπίζοντας στην καλύτερη περίπτωση να γίνουν νόμιμοι ανειδίκευτοι εργάτες. Παρόμοια «βιομηχανία» έχει στηθεί για τα κορίτσια, με προορισμό το λαμπερό κόσμο του μόντελινγκ και τον λιγότερο λαμπερό της εκπόρνευσης.

  ΥΓ: Αυτός ο Χαβελάνγκε ή Χαβελάνζε (γερμανικής καταγωγής Βραζιλιάνος) ήταν μεγάλο μούτρο, αν και κανονικά δεν είναι σωστό να κακολογούμε μακαρίτες. Έχουν μείνει στην ιστορία οι φωτογραφίες και οι χαιρετούρες με τη χούντα της Αργεντινής το 1978, παρέα με τον Κίσινγκερ.

 6. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Άλλη μια διαφαινόμενη περίπτωση εξαπάτησης και καταστολής…
  http://tvxs.gr/node/60224

 7. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  tsalapeteinos,
  όπως ίσως θα είδες,
  στην αφρικανική αυτή χώρα
  παραπέμπω με το τελευταίο λινκ..

  αυτό με τους σεκιουριτάδες το είδα
  υγ.:
  αλλά αυτόν τον Χαβανέζο τον αγνοώ τελείως …

 8. Ο/Η Rodia λέει:

  Τσαλ, μαλλον για τουτο διαμαρτυροντουσαν οι αθλητικοι ρεπορτερς για την κυκλοφοριακη συμφορηση που προκαλουσε «ενας τροχονομος μαλλον εθελοντης» οπως ακουσα…

 9. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Rodia,

  αμάν εσείς οι καλλιτέχνες που δεν βάζετε τόνους…
  εσχάτως πρέπει να σας βάζουμε και σύνδεσμο :)

 10. Ο/Η Rodia λέει:

  Οικονομια χρονου.. τπτ αλλο.. συνεπως, ουτε καλλιτεχνικο!
  (δε λες που βαζω κεφαλαια και κομματα) :Ρ

 11. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Τελικά έκανα λάθος, ο προκάτοχος του χερ Μπλάτερ ζει ακόμα, σε ηλικία 94 ετών! Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει που λένε…

  Ο εν λόγω κ. Χαβελάνζε, πρόεδρος της ΦΙΦΑ από το 1974, υποστήριξε την υποψηφιότητα της χούντας της Αργεντινής για το μουντιάλ του ’78, παρόλο που τη διοργάνωση διεκδικούσε και η πατρίδα του η Βραζιλία – η οποία τότε είχε επίσης χούντα. Φημολογείται ότι μεσολάβησε ώστε να απελευθερωθεί ο γιός Βραζιλιάνου διπλωμάτη που είχε συλληφθεί στην Αργεντινή, ώστε η Βραζιλία να κάνει πίσω στη διεκδίκηση. Για τις καλές του υπηρεσίες ο «μεσολαβητής» παρασημοφορήθηκε από τον Βιντέλα στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ, τη οποία ευλογήθηκε από τον πάπα της Ρώμης μέχρι τον… δρα Κίσσινκερ. Ο τελευταίος δήλωσε τότε πως ο κόσμος μπορεί να δει επιτέλους το πραγματικό πρόσωπο της Αργεντινής και ότι η χώρα έχει λαμπρό μέλλον σε κάθε επίπεδο. Στο ιδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας Μπέρτι Φόγκτς (συμπαίκτης του Μπεκεμπάουερ το 1974): «Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βασιλεύει η τάξη. Δεν έχω δει κανέναν πολιτικό κρατούμενο». Ενώ μερικά βήματα παραπέρα, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μηχανικού του στρατού είχε στηθεί ένα κέντρο βασανιστηρίων αντάξιο του Άουσβιτς – από το οποίο αρκετοί καταζητούμενοι ναζί αξιωματικοί είχαν διαφύγει στην Αργεντινή και άλλες χώρες της Ν. Αμερικής. Πώς πήρε η Αργεντινή εκείνο το κύπελλο είναι γνωστό. Με τα γκολ του Κέμπες αλλά και με την ύποπτη εξάρα κατά του Περού και γλιτώνοντας την ήττα από το δοκάρι του Ρέζεμπρινκ στα τελευταία λεπτά του τελικού (πριν την παράταση). Προς τιμήν τους, οι Ολλανδοί φιναλίστ αρνήθηκαν να χαιρετήσουν την ηγεσία της χούντας στην απονομή των μεταλλίων.

  Πηγή (ισπανόφωνη): Μundial 78, futbol y dictadura

 12. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  tsalapeteinos,

  ποδοσφαιρικά …λες και μου μιλάς κινέζικα

 13. Ο/Η aqua λέει:

  Δεν βλέπω ποδόσφαιρο και δεν έχω διαβάσει τίποτα για τη διοργάνωση στη Νότια Αφρική. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να διαβάσω κάτι άλλο… Να ‘σαι καλά!

 14. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  aqua,

  Καλώς την,
  κι ευχαριστώ !!
  (επέστρεψες στον Αραβομουσουλμανικό Κόσμο?)

 15. Ο/Η aqua λέει:

  Μπα, όχι. Το σχεδίαζα αλλά δεν έκατσε. Τα σχέδια λένε για δυτικότερα της Ευρώπης, αλλά ακόμη είναι στα σκαριά… Ίδωμεν!
  Καλή συνέχεια!

 16. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  aqua,

  ούριο άνεμο εύχομαι !!

 17. Ο/Η elsa λέει:

  Ότι καλύτερο έχω διαβάσει, για ένα θέμα που δεν σκαλίζουν πολλοί. Και πόσο θλιβερά οικείο…

 18. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  elsa,

  καλώς ήρθες elsa,
  έτσι και χειρότερα..

 19. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  tsalapeteinos,

  ευχαριστώ, ευπρόσδεκτο !

 20. Ο/Η wasso λέει:

  Μια πρόβλεψη από μια όχι ποδοσφαιρόφιλη.

  Πρόσφατα σε συζήτηση, έμαθα για τη μεγάλη συνδρομή του γερμανικού κράτους στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων που είχε αναλάβει το Νοτιοαφρικανικό κράτος στο πλαίσιο της φιλοξενίας των αγώνων, που όμως δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας, στις καταληκτικές ημερομηνίες που του είχαν δοθεί. Γερμανικές εταιρείες «έσπευσαν» να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση και τελειοποίηση των γηπέδων, του αεροδρομίου και άλλων έργων υποδομής, όπως ποδηλατόδρομοι και χώροι ανακύκλωσης (ειπώθηκαν και άλλα που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν).

  Και η πρόβλεψή μου? Η Γερμανία θα σηκώσει περήφανα το τρόπαιο του παγκοσμίου κυπέλλου.

  Παρατραβηγμένο? Δεν είμαι από τα άτομα που βλέπουν παντού συνωμοσίες, αλλά επειδή τα πάντα είναι πολιτική… ο τελικός πλησιάζει…

  Και θα χαρώ πολύ να έχω άδικο.

 21. Ο/Η Rodia λέει:

  @wasso, κοντα πεφτεις. Δυστυχως, η Ανκελα μας ηταν παρουσα χτες στον αγωνα Αργεντινη-Γερμανια και γκαντεμιασε τους αργεντινους που εφαγαν 4-0 απο τους γερμανοπαιδες. Τυχαιο; Ισως.
  Δυστυχως, σημερα η Παραγουαη εχασε απο την Ισπανια 0-1 (με λαθος υποδειξη του εποπτη για το γκολ της Παραγουαης ως οφ-σάιτ, οπότε ακυρωθηκε) και ετσι χασαμε ενα σουπερ τελικο. Ισως, παλι. Επειδη το ποδοσφαιρο ειναι μαλλον τυχερο παιχνιδι…
  –>> ΣΗΜ. η γερμανικη ομαδα ειχε εξασκηθει στη παραξενη μπαλα/μπαλονι (πολυ ελαφρυτερη απο τις μεχρι τωρα χρησιμοποιουμενες) για 6 μηνες πριν το μουντιαλ. Αυτο δεν ειναι τυχαιο, βεβαια.

 22. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Rodia και wasso,

  (ημών που δεν βλέπουμε ποδόσφαιρα)
  να μας πείτε τι θα γίνει στο τέλος,
  αλλά κυρίως, όλα τα κρυφά και πονηρά συμπεράσματα !

 23. Ο/Η Rodia λέει:

  Θα ανεβασουμε ποστιον, θα καμνομεν και εκπομπην με αποδεικτικα στοιχεια περι της ΕΛληνικης καταγωγης των ιαπωνων παικτων! αμε! :))

 24. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Rodia,
  θέλω όλο το παρασκήνιο,
  κάθε εναλλακτική πληροφορία
  και φυσικά ό,τι αφορά τους ΕΛ
  :))

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: