Η προέλαση της φυματίωσης & τα δάνεια του Δ.Ν.Τ.(μελέτη σε 21 χώρες)

Rise in Tuberculosis Is Linked to Loans From I.M.F.

La Montée de la tuberculose est lié aux prêts du FMI

Σύμφωνα με νέα μελέτη (2008), σε 21 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβ. ‘Ενωσης, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΔΝΤ, παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων φυματίωσης και των θανάτων από φυματίωση (θάνατοι/100.000 πληθυσμού)

Του Nicolas Bakalar,(δημοσιεύτηκε στους New York Times(22 Ιουλίου 2008)

Η γρήγορη άνοδος των κρουσμάτων φυματίωσης στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση συνδέεται στενά με την δανειοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επικριτές του ταμείου εξηγούν ότι οι οικονομικές του απαιτήσεις οδηγούν τις κυβερνήσεις περικόπτουν τις δαπάνες στην υγειονομική περίθαλψη για να μπορούν να συνεχίζουν να δανείζονται. Αυτό βοηθά να εξηγηθεί η σύνδεση, λένε οι συγγραφείς.

Το Ταμείο αμφισβητεί έντονα τα ευρήματα, ισχυριζόμενο ότι οι πρώην κομμουνιστικές χώρες θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς τα δάνειά του.

«..Η φυματίωση είναι μια ασθένεια που παίρνει χρόνο να αναπτυχθεί,» λέει ο William Murray, εκπρόσωπος τύπου του ταμείου, «άρα πιθανώς η αύξηση στους δείκτες θνησιμότητας θα πρέπει να συνδεθεί με κάτι που συνέβη νωρίτερα από την δανειοδότηση του Δ.Ν.Τ. Αυτό ακριβώς είναι κάλπικη επιστήμη…»

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία υγείας σε 21 χώρες και διαπίστωσαν ότι η λήψη δανείου από το Δ.Ν.Τ. συνδέθηκε με 13,9%  κατ’έτος άνοδο των νέων κρουσμάτων φυματίωσης, με 13,3% κατ’έτος άνοδο του αριθμού των ανθρώπων που ζουν με την ασθένεια και με άνοδο 16,6% κατ’έτος του αριθμού των θανάτων από φυματίωση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο διαδίκτυο, στην ιατρική ιστοσελίδα PLoS , έλεγξε στατιστικά πολυάριθμους άλλους παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στα ποσοστά φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένης της έξαρσης του AIDS, της ανόδου του πληθωρισμού, της αστικοποίησης, των δεικτών ανεργίας, της ηλικίας του πληθυσμού και της βελτιωμένης επιτήρησης.

Ο επικεφαλής της ομάδας, David Stuckler, ερευνητής στο  Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπερασπίστηκε τη μελέτη ενάντια στους επικριτές του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι ερευνητές εξέτασαν εάν η αυξημένη θνησιμότητα οδήγησε σε περισσότερα δάνεια ή το αντίστροφο. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η αύξηση στη θνησιμότητα λόγω φυματίωσης ακολούθησε το δανεισμό : κάθε αύξηση 1% στην πίστωση συνδέθηκε με μια αύξηση 0,9% στη θνησιμότητα. Και όταν μια χώρα εγκατέλειψε το πρόγραμμα δανεισμού του ΔΝΤ, τότε οι δείκτες θνησιμότητας έπεσαν κατά 31% (κατά μέσο όρο).

«…‘Οταν διαπιστώνεις έναν συ

σχετισμό, σηκώνεις το φρύδι,» είπε ο κ. Stuckler. «Αλλά όταν έχεις περισσότερους από 20 συσχετισμούς που δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση, αρχίζεις να χτίζεις ένα ισχυρό επιχείρημα αιτιότητας…»

© Μετάφραση : L’Enfant de la Haute Mer

σημ.:

1. Για τα βασικά για το ΔΝΤ

2. Κι ένα βιβλίο του Rick Rowden : The Deadly Ideas of Neoliberalism: How the IMF Has Undermined Public Health and the Fight Against AIDS

Rick Rowden : The Deadly Ideas of Neoliberalism: How the IMF Has Undermined Public Health and the Fight Against AIDS (μεγαλώστε)


8 Responses to Η προέλαση της φυματίωσης & τα δάνεια του Δ.Ν.Τ.(μελέτη σε 21 χώρες)

 1. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Παρόλο που οι ιατρικές έρευνες έχουν γενικά μεγάλο ποσοστό στατιστικού σφάλματος και την τάση να αλληλοαναιρούνται, ακόμα και κάποιος που δεν είναι ειδικός καταλαβαίνει πως η παρέμβαση του ΔΝΤ χειροτερεύει το επίπεδο των υπηρεσιών της – δημόσιας – υγείας, λόγω των περικοπών σχετικών κονδυλίων. Αντίθετα τα ιδιωτικά νοσοκομεία αναμένεται να κάνουν – ακόμα πιο – χρυσές δουλειές, με πελάτες όσους ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώνουν.

 2. Ο/Η Riski λέει:

  Άλλες μελέτες παρουσιάζουν άνοδο των κρουσμάτων ψυχικών νοσημάτων. Αυτό το δεδομένο βέβαια, εύκολα ερμηνεύεται με τη θεώρηση της μόδας ότι είμαστε κακομαθημένοι. Θα μας βάλουν σε τάξη σου λέω, είναι καλοί άνθρωποι, για το καλό μας νοιάζονται.

  Ένα απέραντο σανατόριο – ψυχιατρείο η προοπτική μας δηλαδή, έτσι; Όσοι δεν πεθάνουν, άρρωστοι ή τρελοί θα καταλήξουν. Εδώ που τα λέμε, καλά κάνουν. Του καθενός όπου του περνάει. Αφού δεν παίρνουμε φόρα να τους γκρεμίσουμε, να μην αφήσουμε τίποτα όρθιο, όσο ακόμα είμαστε γεροί, καλά κάνουν.

 3. Να… φατσοβιβλιάσω το ποστ σας, ή θα παραβιάζω κάποιον από τους όρους αναδημοσίευσης;

  Καλημέρα!

 4. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Ράκος «Lumpen» Κουρελάριος,

  φατσοβιβλίστε ελεύθερα!!

 5. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Ράκον «Lumpen» Κουρελάριον,

  Pas de Quoi!

Μήπως θέλετε να γράψετε κάτι στο βιβλίο επισκεπτών; (Κεφαλαία, είτε Ελληνικά είτε Greeklish δεν θα δημοσιεύονται)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: