.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων σχολιαστών θεωρεί αρχή της καταστροφής το γεγονός ότι το ευρώ έχει υποτιμηθεί σε σχέση με το δολάριο. Ας το δούμε καλύτερα. Το ευρώ που άξιζε τα 1$45 στην αρχή του έτους, δεν αξίζει πια παρά τα 1$28 σήμερα. Ένας Αμερικανός θα μπορέσει με τα 1$28 σήμερα να αγοράσει ένα ευρωπαϊκό εμπόρευμα που αξίζει ένα ευρώ, δεν το μπόρεσε όμως στην αρχή του έτους. Ένας Ευρωπαίος δεν θα μπορέσει πια να αγοράσει, όπως το έκανε στην αρχή του έτους, ένα αμερικάνικο εμπόρευμα που αξίζει τα 1$45. Το εξωτερικό εμπόριο της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να ευνοηθεί, και από τη σκοπιά αυτή, η απώλεια της αξίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο είναι απολύτως ευεργετική.
Κάποιες σκέψεις μπορούν παρόλα αυτά να μετριάσουν αυτήν την πρώτη εκτίμηση, παραδείγματος χάρη η εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι ευκολότερο να αγοραστούν από τα αμερικανικά κεφάλαια. Αυτή η εκτίμηση δεν μοιάζει παρόλα αυτά να μπορεί να εξαλείψει την πεποίθηση που εμφανίζει το ευρώ υπερεκτιμημένο εδώ και πολύ καιρό σε σχέση με το δολάριο.
Οι ανησυχίες σχετικά με την πτώση του ευρώ μπορούν να εξηγηθούν με τρεις τρόπους :
– Άγνοια του θεμελιώδους μηχανισμού των διεθνών ανταλλαγών
– Την διεθνή κερδοσκοπία που επιτίθεται στο ευρώ, εξαιρετικά ισχυρό νόμισμα, όχι μόνο χωρών όπως η Γερμανία που για ιστορικές αιτίες έχουν μια κοινωνικο-οικονομική παράδοση ισχυρού νομίσματος. Αλλά επίσης νόμισμα χωρών που όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία υπήρξαν χώρες ευέλικτων νομισμάτων, όπου η υποτίμηση του νομίσματος ήταν συχνά η λύση που δόθηκε σε εσωτερικές αντιφάσεις, κοινωνικές ή οικονομικές. Αφού η υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι πια εφικτή, αφότου το νόμισμά τους έγινε το ευρώ, οι αντιφάσεις πρέπει να βρουν λύσεις αλλού και παραδείγματος χάρη, στην περίπτωση της Ελλάδας, μέσα σε ένα ανεξέλεγκτο έλλειμμα των δημόσιων οικονομικών. Ο φόβος είναι λοιπόν ότι η κερδοσκοπία επιτίθεται σε μια νομισματική κατασκευή που καλύπτει εξαιρετικά διαφορετικούς κοινωνικούς και οικονομικούς τύπους λειτουργίας.
– Ότι μια συνεχής πρακτική διολίσθησης του νομίσματος θα μπορούσε να επιφέρει μια διάλυση των κοινωνικών σχέσεων όπως στη Γερμανία μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, όπου κάποιοι παρατηρητές βλέπουν στον υπερπληθωρισμό έναν των παραγόντων που επέτρεψαν την άνοδο του ναζισμού.
Ο προβληματισμός για το ευρώ πρέπει να λάβει υπόψη αυτά στοιχεία, αν δεν θέλει να δει να βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε μια άκαμπτη νομισματική κατασκευή και την ιδιαίτερα αντιφατική οικονομική πραγματικότητα των χωρών που συνθέτουν τη νομισματική Ευρώπη του σήμερα.
Για την ακρίβεια, η αποδυνάμωση της αξίας του ευρώ μεσούσης της κρίσης και του κινδύνου της κερδοσκοπίας, είναι ένας παράγοντας που θα επιτρέψει να αντισταθούμε καλύτερα σε αυτήν την κερδοσκοπία και σε αυτήν την κρίση.
Από το : Nécessité de découpler la force de la monnaie et la force de l’économie réelle
Δείτε επίσης : The «Panic of 1873», σε μία ειδικευμένη για τα κραχ σελίδα
–
–
–
Η κα Μερκελ δηλωσε (σημερα ή χτες, παντως μεταδοθηκε σημερα η δηλωση στα δελτια της ΝΕΤ, ώρα 15:00 και 18:00) κατα το μεταφραστη:
«Αυτή είναι η ύπουλη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Πρώτα απέτυχαν οι τράπεζες, έπειτα πίεζαν τις κυβερνήσεις να τις βοηθήσουν, έφεραν τη παγκόσμια οικονομία σε πολύ δύσκολη θέση, τότε εμείς έπρεπε να δημιουργήσουμε οικονομικά πακέτα στήριξης.
Με αυτό, αυξήσαμε τα χρέη και τώρα υπάρχει κερδοσκοπία εις βάρος των χρεωμένων κρατών.
Αυτό είναι που εγώ αποκαλώ ύπουλο και αυτό έχω πει.
Η πολιτική πρέπει να κερδίσει ξανά την υπεροχή της έναντι των αγορών.»
Rodia,
ναι, αυτή απλά επέλεξε να τα πει σήμερα.
Τα ήξερε όμως εδώ και μήνες πολλούς.
Θυμάσαι τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών.
Επίσης,
και οι περί τα οικονομικά μυημένοι
τα έγραφαν και τα έλεγαν εδώ και μήνες.
Αλίμονο αν οι πολιτικοί έλεγαν όσα ξέρουν..
Αν τα ηξερε, ειναι αδικαιολογητη η καθυστερηση της…
Εδω γινεται πολεμος μεταξυ ευρω και δολαριου (αρχισε απο τον πολεμο στο Ιρακ οταν ο Σανταμ δεχοταν φιφτυ φιφτυ σε δολαρια και ευρω τις πληρωμες για το πετρελαιο) και μεις τό’χουμε κρυφο καμαρι.
(και ο ΚΑΚ επαιζε πλέι στεσιον)
ναι, αλλά:
1. η Μέρκελ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα της ΕΕ και θέλει αδύναμο ευρώ.
2. ο ΓΑΠ μπορούσε να είχε εκδόσει ομόλογα ελλ.δημοσίου με 3% και 4% και 5%(τη στιγμή που οι τράπεζες δίνουν 2%) για να κάνουν οι Έλληνες τοποθετήσεις, όσοι είχαν, αντί να τα πάνε έξω, και δεν τον άφησαν οι τραπεζούλες για να μην ξεμείνουν από ρευστό.
3. Μπορούσε ο Τρισσέ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα (και να κόψει και χαρτί), αλλά δεν το έκανε.
4. Τώρα όμως θα το κάνει για να σώσει Ισπανία -Πορτογαλία.
5. Μόνο ο ΓΑΠ έτρεξε και χώθηκε στο ΔΝΤ, ενώ είχε άλλες λύσεις.
5. Το Γενάρη δανείστηκαν με 6,2% τα λίγα που χρειάζονταν ως το Μάιο. Ενώ, θα μπορούσαν να πάρουν όλα όσα είχαν ανάγκη ως το φθινόπωρο.
6. Γράψε και τις μαγκιές με το ΔΝΤ, που λέγαν και ξελέγαν..
To No 1 με παραξενευει…
Το ΔΝΤ ηταν μπλοφα υποθέτω, δεν τους εχω για τοσο χαζους, αλλα δεν τη φάγαν οι εταιροι μας.
Ο Τρισσε ειναι ο κακος της υποθεσης, γιατι αυτος απαγορεψε το Γεναρη να ψωνιζει ελληνικα ομολογα η τραπεζα του.
Λες να το κανει για τους Ιβηρες;
Ακουσα καποια προταση (ξενης εφημεριδας) να διαγραφει το μισο χρεος μας. Εχω γραψει την εκπομπη, θα τη ξαναδω αυριο να θυμηθω ποιας εφημεριδας.
όσο πιο υποτιμημένο νόμισμα έχει μια χώρα, τόσο διευκολύνει τις εξαγωγές της.
Βέβαια ακριβαίνουν τα εισαγόμενα.
Δες και την αρχή του κειμένου παραπάνω.
Ο τρισσέ θα το κάνει για τους Ίβηρες βέβαια.
Σήμερα ρωτήθηκε εξεπιτούτου και είπε «το σκέφτομαι».
‘Οπως λέει και ο Βαρουφάκης:
Κάποιες φορές ο κόμπος φτάνει τόσο κοντά στο χτένι που απαιτεί καθαρές κουβέντες: Η «πτώχευση» του ελληνικού δημοσίου, έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα, είναι επιθυμητή επειδή είναι αναπόφευκτη. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η προοπτική της άμεσης «πτώχευσης». Όχι επειδή είναι ανώδυνη αλλά επειδή είναι πολύ καλύτερη από μια «πτώχευση» σε δύο χρόνια. …
Ένα κράτος, δεν μπορεί να πτωχεύσει πραγματικά. Απλά, κηρύσσει στάση πληρωμών και έτσι αρχίζει μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές του. Κι όταν χρωστά 300 δις ευρώ, η διαπραγματευτική του ισχύς δεν είναι αμελητέα.
Προφανώς το κόστος μιας στάσης πληρωμών είναι τεράστιο και μάλιστα δύσκολο να προβλεφτεί. Για να μην παρεξηγηθώ, αν δηλώνω ότι πρόκειται για «επιθυμητή» εξέλιξη το κάνω όχι επειδή μας υπόσχεται καλύτερες μέρες αλλά ακριβώς επειδή είναι αναπόφευκτη και συνεπώς θα μας φέρει ενώπιον χειρότερων ημερών αν συμβεί στο μέλλον. Να το πω πιο απλά: Από το να κηρυχθεί στάση πληρωμών σε δύο χρόνια, όταν το δημόσιο θα χρωστά πάνω από 400 δις, καλύτερα να γίνει σήμερα που το χρέος είναι 300 δις. Από τη στιγμή που στην περίπτωση «πτώχευσης» η ακολουθούσα διαπραγμάτευση συνήθως καταλήγει στην αποπληρωμή του 80% του χρέους, προτιμότερο είναι να επιστρέψουμε το 80% των 300 δις παρά το 80% των 400 δις και βάλε.
Γιατί όμως ισχυρίζομαι ότι ή «πτώχευση» είναι αναπόφευκτη; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα:………
………. το ΔΝΤ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς το Ταμείο δεν μπορεί να μας δανείσει πάνω από 15 δις σε μια χρονιά που μέχρι τα τέλη της χρειαζόμαστε μόνο για αποπληρωμές 20 δις. Μετά τι;…
Δείτε το ολόκληρο εδώ:
Το πρώτο τανγκό στην ευρωζώνη; (26/04/2010)
κοίτα να δεις που από άσχετη με τα οικονομικά, σιγά-σιγά θα γίνω ειδική!!
Αυτά είναι!
κόκκινο μπαλόνι,
ωραία !
άντε να διαβάζουμε και λιγάκι,
δεν είναι καθόλου δύσκολα !
τέλειωσαν τα αστεία :(
Πάνε χρόνια που έχω διδαχθεί – αστικά – οικονομικά και μου είναι αρκετά θολά. Η οικονομία γενικά είναι ένα χαοτικό σύστημα και οι μεταβολές της εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, σταθμισμένους και αστάθμητους. Είναι προφανές ότι πιο «φθηνό» νόμισμα είναι κίνητρο για περισσότερες εξαγωγές, και αντικίνητρο για (πιο ακριβές)εισαγωγές. Έτσι θεωρητικά μια εξαγωγική χώρα (όπως η Γερμανία) τη συμφέρει «φθηνό» ευρώ. Αυτή είναι μια παράμετρος. Μια άλλη είναι ότι οι γερμανικές τράπεζες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους δανειστές του κόσμου, και δεν τις συμφέρει μια μείωση της αξίας του ευρώ, που θα επιφέρει μείωση της αξίας των μελλοντικών τοκοχρεωλυσίων που αναμένουν από τους πιστωτές τους. Μια άλλη παράμετρος είναι το κερδοσκοπικό κεφάλαιο, το οποίο ανέρχεται σε 10 φορές τον ετήσιο πραγματικό πλούτο της γης (πάνω από 600 τρις δολλάρια). Αν κάποιοι έχουν σπεκουλάρει χοντρά εναντίον του ευρώ, επηρεάζουν καθοριστικά την πραγματική ισοτιμία ευρώ/δολλαρίου. Αν λάβουμε υπόψη επίσης την γερμανική χρηματοπιστωτική κουλτούρα που τρέμει (για ιστορικούς λόγους μεταξύ άλλων) αδύναμο νόμισμα και υψηλό πληθωρισμό και ότι η προπαγανδιζόμενη υστερία για τον κίνδυνο που διατρέχει το «κοινό νόμισμα» λειτουργεί αποτελεσματικά ως μπαμπούλας προκειμένου να ενισχύσουν οι ισχυρές βιομηχανικές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά την κυριαρχία τους έναντι του φτωχού και ντελικάτου Νότου, έχουμε μερικές ιδέες γιατί μπορεί κάποιοι να υπερασπίζονται πεισματικά ένα ισχυρό Ευρώ.
Έχει κυκλοφορήσει πολύ στο διαδίχτυο κα αυτό:
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΠΩΣ Η GOLDMAN SACHS ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ